Делба, извършена без съгласието на сънаследник, е нищожна


04 Юни 2015, Четвъртък


От поземлената комисия в Пазарджик върнаха през 2000 г. на наследниците на моя свекър (починал през януари 1979 г.), бивш жител на с. Овчеполци, Пазарджишка община,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

общо 63 728 дка ниви. Към този период право на наследство имаха 6 души – свекърът и неговите братя и сестри, повечето от които вече не са между живите. Към днешна дата наследниците вече са 14 – техните деца и внуци, но така или иначе знаем, че имотите ще се делят на 6, а всеки после да разпределя дяловете в семейството си както намери за добре.
От 2000 г., когато ни върнаха нивите, до юни 2014 г. никой от останалите наследници не намери време да се подготвят документите за доброволна делба и да се явят пред нотариус в Пазарджик, за да се узакони делбата по взаимно съгласие. Всички отлагаха този момент, докато един ден научихме, че един от правоимащите, чрез пълномощно от съпругата си, е намерил купувач за 5/6-ти идеални части от нивите. Договорил се с останалите сънаследници и уредил покупко-продажбата, без знанието на съпруга ми - живият син, който е заявител на земите.
Сега само чуваме от външни хора, че са делили на идеални части, но съпругът ми нищо не знае, никой не го е търсил - ни продавачи, ни купувач, за да се прави делба. Редно ли е? От къде имат разрешение? От районния съд ли?
Делба на идеални части без единия сънаследник? Законно ли е? Как да разберем какво е останало за него? Купувачите не били им давали никакви документи! Не оспорваме полагащото се на сънаследниците, но защо така подло?
Занимаваме се със земеделие. Гледаме животни. Имахме договор с арендатор за 20 дка ниви. Юли месец се раздава рентата, но арендаторът миналата година отказа да даде рентата на нас, а я даде на купувача, който е купил нивите в края на юни 2014 г. Законно ли е? Какво можем да направим?Купувачът не им е дал никакви документи. Парите са броени пред нотариуси в съответните градове. Предварително ви благодаря за отговорите, които очаквам.
Бъдете живи и здрави.

Елена Сиракова
с. Овчеполци, община Пазарджик

Делбеното производство е уредено в Закона за наследството (ЗН). Наследникът може да поиска винаги делба, макар да има противно разпореждане от наследодателя.
Всеки наследник може да иска своя дял в натура, доколкото това е възможно. Неравенството на дяловете се изравнява с пари. Имотите, които не могат да се поделят удобно, се изнасят на публична продан.

Наследникът - земеделец-стопанин, който живее във или близо до населеното място, където се намират наследствените непокрити недвижими имоти, за да допълни притежаваната от него земя до размер на средния тип частно трудово земеделско стопанство, може да изкупи от останалите сънаследници, които не живеят в същото населено място или близо до него или пък не се занимават със земеделие, падналите им се в дял непокрити недвижими имоти.

Преди да се пристъпи към съставяне на дяловете, всеки сънаследник трябва да привнесе в наследството това, което дължи на наследодателя, а също и това, което дължи на другите сънаследници във връзка със съсобствеността помежду тях.
Ако той не извърши привнасянето в натура, сънаследниците, които имат право да го искат, получават в своя дял част от наследствените имущества, равна на дължимото по стойност, а ако е възможно - и по вид.

При съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар.
Делбата не може да бъде оспорвана поради погрешка, освен когато при извършването й някой от сънаследниците е увреден с повече от 1/4 от стойността на дела му. Искът не може да бъде предявен след изтичането на 1 година от извършването на делбата.

Унищожението не се допуска, ако преди постановяване на решението от последната съдебна инстанция делът на увредения бъде допълнен в пари или натура от останалите сънаследници.
Когато при извършването на делбата бъде пропуснато някое наследствено имущество, то се поделя допълнително. Когато делбата е извършена без участието на някой от сънаследниците, тя е изцяло нищожна.

В тази връзка важно е да знаете, че актовете на разпореждане на сънаследник с отделни наследствени предмети са недействителни, ако тия предмети не се падат в негов дял при делбата.
Сънаследник, който с делбата е увреден в своята запазена част, може да иска възстановяването й от другите сънаследници.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки