Болестите на простатата – страхове и реалност


04 Юни 2015, Четвъртък


Поради недостатъчна информираност много мъже се плашат, че проблемите им с уринирането се дължат на раково заболяване


Простатата е жлеза от мъжката полова система. Разположена е непосредствено под пикочния мехур и обгражда уретрата - каналът, по който урината преминава от пикочния мехур и пениса и се изхвърля извън тялото.

От малко тяло, в което преобладава мускулната тъкан през детските години, след пубертета тя започва да нараства и достига големината на кестен с неправилна сферична форма. Такава остава до около 40-ата година. След тази възраст жлезата постепенно започва да хипертрофира и да притиска уретрата, на което се дължат и проблемите с уринирането.
Основната функция на простатата е производството на богат на ензими секрет. Неговата задача е да защитава ДНК на сперматозоидите и прави възможна репродуктивната способност на мъжа.

Поради недостатъчна информираност обикновено мъжете са убедени, че проблемите им с уринирането, типични за възрастта след 45 - 50 години, се дължат непременно на развитието на рак на този орган. И че единственото възможно лечение е отстраняването на жлезата по хирургичен начин. Тези представи до голяма степен обясняват страха им от консултация и преглед.

Разбира се, и двете не са верни. Хипертрофията на простатата и дори отстраняването й ограничава единствено оплодителната възможност на мъжа, но не и неговата сексуалност.
Що се отнася до болестите на този орган, те са три - развитие на доброкачествено туморно образувание (аденом), простатит и рак на простатата. Много е важно всеки мъж да бъде запознат с тези три сериозни заболявания на жлезата, тъй като навременното им диагностициране предоставя големи възможности за тяхното лечение.

Доброкачественото увеличение на простатата засяга до 75% от мъжете над 50-годишна възраст. То е различно от рак, развива се много бавно, като с течение на годините симптомите стават все по-ясно изразени. Основните сред тях са слаба струя при уриниране, често на капки, усещане за недоизпразване на пикочния мехур, често посещаване на тоалетната, позиви за уриниране без това да става.
Диагностицирането се извършва чрез ехография, ректално напипване, изследване на урината и установяване нивото на туморния маркер PSA в кръвта. Лечението съответно е медикаментозно, хирургично и със средствата на народната медицина, като е индивидуално при всеки пациент.

Простатитът засяга мъжете от всички възрасти, но най-често се проявява при 30 - 40 годинши. Обикновено е следствие на бактериална инфекция.
Острият простатит се изявява също с проблеми при уринирането, като в тежката си форма се характеризира и със силна болка, висока температура и общо неразположение.
Хроничният най-често е следствие на недоизлекуван или рецидивиращ остър простатит. Симптомите му са тъпи болки в таза, стигащи до ануса, тестисите или вътрешната част на бедрата. Наблюдават се също така проблеми с ерекцията, парене и болка при уриниране и еякулация и др.

Доказването му става чрез изследване на стерилна урина и еякулат, където се изолира причинителят – най-често E.Coli и E. Faecalis. Лечението е основно чрез прием на антибиотици.
За рака на простатата е характерно бавното развитие, продължаващо в продължение на години без никакви специфични оплаквания.

Симптоматиката му, доколкото я има изразена, много наподобява тази на доброкачествената простатна хиперплазия. Пълното излекуване на рака на простатата е възможно само в началните стадии чрез медикаментозно, хормонално, лъчелечение и хирургична намеса, като в повечето случаи се запазва възможността за извършване на полов акт.
В напредналия стадий на развитието на злокачествения тумор лечението е само поддържащо, с което се цели облекчаване на състоянието и забавяне нарастването и разпространението на рака.

Извън описаното съществуват множество стари и изпитани народни рецепти за лечение болестите на простатата, част от които поместваме по-долу.  За осъществяването обаче на ефективна терапия е задължително спазването на две правила. Първото е точното диагностициране на заболяването от лекар уролог. И второто - постоянство при прилагането на народните методи на лечение.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки