Римляни превземат през юни древния град Нове


Римляни превземат през юни древния град Нове
Демонстрациите на стари бойни техники са едни от най-атрактивните моменти на фестивала в Свищов
03 Юни 2015, Сряда


Римски легионери и реенактори от пет държави отново ще огласят с бойните си възгласи околностите на древния град Нове край Свищов.

Автор: Здравка Христова

Издокарани с воински доспехи и препасали  бойни мечове, те ще се впуснат в баталните сцени, които ще възкресят събития отпреди 2000 години, разиграли се някога тук. Това ще стане по време на десетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава", който ще се проведе от 5 до 7 юни.

Най-многобройна и тази година е световноизвестната група „Сторико романо“ от Рим. Нейните възстановчици пристигат с десетки тонове желязо и подразделенията си от XI Клавдиев легион, IV Преторианска римска кохорта, Школата за гладиатори, Групата за социална антропология, Сенаторите, Школата по антична борба „Панкрацио", както и цяла процесия изящни весталки и нимфи.

Културата, бита и военното дело на Древен Рим край Нове ще пресъздават и групи от Франция, Полша и Румъния. Домакините също ще се включат подобаващо във феста с добиващия все по-голяма слава и популярност Първи италийски легион и Първа тракийска кохорта, а воините от прабългарската школа за оцелявяне „Бага-тур" ще представят тракийския бит и култура. 

За втора поредна година всички исторически възстановки ще се проведат сред естествения декор на реставрирания римски военен лагер на ранновизантийския град Нове. В социализацията и експонирането на уникалния паметник бяха вложени 5,3 млн. лв.
Фестивалът ще започне на 5 юни вечерта с огнено шоу. По традиция след това на специална церемония ще бъдат връчени наградите за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство. Новите носители на престижната награда са археологът от великотърновския музей проф. Павлина Владкова и проф. Евгения Генчева от БАН. След това е ред на античното нощно тога парти.

На следващия ден гостите на фестивала ще могат да наблюдават зрелищни гладиаторски битки, демонстрации на римски ритуали, военни маршове. Неизбежно е да не се насладят и на танците на нимфите и весталките. В рамките на събитието се организират и дегустации на римска кухня.
Голямата битка на реенакторите е предвидена за събота вечерта. След това ще бъде връчена и наградата „Орел на Дунава" за популяризиране на културно-историческото наследство. Призът тази година ще получи френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.
Фестивалът ще бъде закрит на 7 юни с тържествено дефиле по улиците на Свищов на всички групи от страната и чужбина, взели участие в него.

Покрай другите мероприятия, гостите на форума ще станат свидетели и на автентичен ритуал по покръстването на готите от IV век. Възстановката ще бъде част от уникалния концерт на хор „Юлангело", който ще изпълни автентични средновековни и религиозни песнопения. Тогава за първи път ще бъдат прочетени в оригинал и текстове на латински, старогръцки и български език от т.нар. Сребърен кодекс. Това е ръкопис от VI век, който съдържа превода на библията на готски, направен от епископ Вулфила. В спектакъла ще участват Първи италийски легион и Първи български хор „Янко Мустаков". 

40 000 лв. за археологически разкопки иска от Министерството на културата екипът, който проучва Нове. Новият сезон ще започне в средата на юли и ще продължи до края на август. На обекта отново ще работят и два полски екипа под ръководството на д-р Анджей Биернадски, който изследва ранната баня на легиона, и Тадеуш Сарновски, който работи в комендатурата на римското военно формирование.
В рамките на „Орел на Дунава" ще се проведе и научна конференция, на която ще бъдат представени находките, на които са попаднали археолозите през последните години.


В дните на фестивала „Орел на Дунава” се извършва тържествен ритуал по предаването на властта на императора, който управлява Нове

В категории: Античност , Бит и култура , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки