Ще реставрират Трапезица с пари от Азербайджан


Ще реставрират Трапезица с пари от Азербайджан
През 2016 г. се очаква крепостта Трапезица да стане напълно достъпна за туристите
03 Юни 2015, Сряда


Финансирането е от фонда за културно-историческо наследство на първата дама на азиатската страна Мехрибан Алиева

Автор: Здравка Христова

Азербайджан ще помага на Велико Търново за реставрацията на историческата крепост Трапезица в годината, когато България чества 830 години от въстанието на Асен и Петър и полагането на основите на Втората българска държава.
Помощта е на стойност 1,251 милиона евро и идва от фонд „Гайдар Алиев". Това е първият българо-азербайджански проект, финансиран от фонда за културно-историческо наследство на първата дама на азиатската страна Мехрибан Алиева, с който историческият хълм ще бъде реставриран, консервиран и социализиран до края на годината.

На 26 май на Трапезица великотърновският кмет Даниел Панов, вицепремиерът на Азербайджан Елчин Ефендиев, д-р Анар Алекбаров - генерален директор на фондацията, и посланикът ни Мая Христова дадоха символичен старт на изпълнението.
Гостите бяха посрещнати от боляри и конници с театралния етюд „Отваряне портите на Царевград Търнов".
Контактът с азербайджанските спомоществователи бил осъществен през март тази година по време на посещението на президента на Азербайджан в София.

„Тогава повече от час и половина представяхме проекти, разработени от общината и Министерството на културата за Трапезица. Така кандидатствахме за финансиране и фондацията на първата дама на Азербайджан избра да инвестира в средновековната ни крепост”, обясни кметът на старопрестолния град Даниел Панов.

Фондацията „Гайдар Алиев” ще вложи пари в реконструкцията на Западната крепостна стена на хълма, изграждането на алейна мрежа за туристите, консервация на три средновековни църкви и обзавеждането на музейната експозиция в посетителския център, където ще бъдат изложени всички находки от археологическите проучвания на крепостта. Ще бъде ремонтиран и пътят, който води до панорамния асансьор на Трапезица. Така с помощта на Азербайджан Трапезица ще започне да посреща туристи от следващата година, а през това лято и есента в историческата крепост ще се работи активно.

„Този проект е от огромна важност за отношенията между двете държави. Ще има и изключителен принос за развитието на историческото и културното наследство на България", отбеляза посланикът на България в Азербайджан Мая Христова. Изпълнителният директор на фондация „Гайдар Алиев” д-р Анар Алекбаров поясни, че неправителствената организация под егидата на първата дама на Азербайджан се занимава с подпомагане на културни проекти по света. Тя финансира възстановяването на църкви, синагоги, музеи, дворци и архитектурни паметници. „Щастлив съм от факта, че точно от Велико Търново стартираме нашето общо начинание”, изтъкна д-р  Алекбаров.
Договорът за финансирането бе официално подписан на 27 май в Гранитната зала на Министерския съвет.


Височайшите гости от Азербайджан бяха посрещнати в старата столица от боляри и конници с етюда „Отваряне портите на Царевград Търнов

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки