95 години от смъртта на ген. Стефан Паприков


95 години от смъртта на ген. Стефан Паприков
Стефан Паприков
03 Юни 2015, Сряда


На 30 май се навършват 95 години от смъртта на Стефан Паприков – виден български военен и държавен деец, дипломат и политик,

Автор: Атанас Коев

оставил трайна диря в новата ни политическа история. В особено важни за страната ни моменти с дейността си като министър той допринася в значителна степен за решаването на важни политически дела както във вътрешен, така и във външнополитически план.
Изявеният наш държавник е роден в Пирдоп на 12 април 1858 г. в патриотично българско семейство. През 1875 г. той става даскал в класното училище в Панагюрище и едва 18-годишен се включва в Априлското въстание. След неговия погром успява да се укрие и дочаква освобождението на България от турско робство.

Завършва военното училище в София с първия му випуск, като е произведен в подпоручик през 1879 г. Заради отличния си успех е изпратен веднага да следва в Генералщабната академия в Санкт Петербург. Завърнал се в Родината си през 1884 г., Стефан Париков се влива в редовете на младата и формираща се все още българска армия, отдавайки всичките си сили и знания за нейното укрепване и превръщането й в боеспособна сила.
След началото на Сръбско-българската война през есента на 1885 г. младият офицер е назначен за началник-щаб на Западния корпус и като такъв се отличава със завидни оперативни умения, като планира точно и своевременно действията на нашите войски. Същевременно проявява голяма съобразителност, храброст и смелост по време на отбраната на сливнишките позиции и след това в боевете при Пирот.

След края на войната Паприков застава на страната на Стефан Стамболов и участва в потушването на проруския офицерски преврат през 1887 г. Заради тази му лоялност, когато търновският политик идва на власт, го назначава за началник на Военното училище в столицата. През 1891 г. пирдопският военен деец става началник на Административния отдел на армията, оставайки на този пост до 1895 г., когато е назначен за началник-щаб на българската армия.

След като на власт идва правителството на Димитър Греков, през 1899 г., Паприков става военен министър, оставайки на този пост и в следващите няколко кабинета. Същевременно в кабинета на Тодор Иванчов той е едновременно и управляващ Министерството на обществените сгради, пътищата и съобщенията, а от 1904 до 1905 г. е инспектор на пехотата в българската войска.

Стефан Паприков постепенно е привлечен на дипломатическа работа във Външното ни министерство и през 1906 г. е изпратен за пълномощен министър на Княжество България в Русия. По време на управлението Александър Малинов е министър на външните дела и изповеданията. След обявяването на независимостта на България, на 22 септември 1908 г. именно той води преговорите, свързани с международното признаване на този акт и ги довежда до успешен край.

Видният български генерал, като човек с богат дипломатически опит, е изпратен отново за пълномощен министър на България в Русия през 1910 година, за да подготви почвата за предстоящата Балканска война и да спечели благоволението на Русия. Като добър дипломат той успява добре да се справи с тези задачи и да положи основите на бъдещия Балкански съюз.
Стефан Паприков умира в София на 30 май 1920 г., покрусен от националната катастрофа, сполетяла по това време страната ни. Погребан е с необходимите почести и уважение заради заслугите му към България.

Той ни оставя няколко съчинения, свързани с военните дела и Сръбско-българската война от 1885 г., сред които се открояват: „Записки по военна администрация“, „Сборник на приказите, указите и циркулярите по военното ведомство“, „Кратък учебник по военна администрация“, „Военна администрация. Военно домакинство.“, „Гургулят-Брезник, Трън и Пирот или Брезнишко-Трънският отряд в Сръбско-българската война“ и др.


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy cosmopolit s kosmishes
08.07.2015 06:48:13
0
0
podoben general diplomat targovez e bil i amerikaneza s frenski proishod general la fajette kojto pojasnil na amerikanskata NAZIa she PETELA SIMVOL NA FRANZIA E I SIMVOL NA EBLIVOSTA I PLODOVITOSTA PRI MNOGO NARODI i te mogat da si go postavjat dopalnitelno kam gerba i znameto si ako ima v naroda im tesi kashestva no KASHESTVATA NA PETLITE SE PROJAVJAVAT SAMO KOGATO IMAT PODHODJASHTI HRANI KATO KONOPENI SEMENA I DRUGI SHITNI I NESHITNI SEMENAI I ZA SEX PARTNJORKI EBLIVI PLODOVITI KOKOSHKI ZA KOITO NE PLASHTAT ZASHTOTO KOKOSHKI PROSTITUTKI NJAMA I KOITO MU HARESVAT I MU SABUSHDAT EVENTUALNO PRISPANA I ZASPALA POLOVA AKTIVNOST LIBIDO POTENZIA FERTILNOST PORADI LIPSA NA
LJUBIMI KOKOSHKI A KOLKO KOKOSHKI MOSHE DA OBSLUSHVA EDIN PETEL MOSHE DA se VIDI PO INTERNET ILI DA PITAME VETERINARI I TESI KOITO SA SOBSTVENIZI NA KOKOSHKI I PETLI I OTGLESHDAT KOKOSHKI I PETLI
tesi istorii na iskasvania na generali diplomati targovzi mogat da stanat dostojanie za prosvetlenia na vsishki balgarski patrioti nesavisimo dali sa hibridni ili nehibridni balgari i da se zasekretjat kato ljubovni tajni
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки