Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
29 Май 2015, Петък


От всичко по малко – футбол, банки, класации, IT технологии и бой на петли


Руснаците създадоха лаптоп, тежащ 10 кила

Наскоро се появи най-новият портативен компютър, базиран на чипсета „Елбрус 4С", който съдържа четири процесорни ядра с тактова честота 800 MHz. Резолюцията на дисплея е 1024х768 пиксела, а размерът на диагонала засега не е известен. С едно зареждане на акумулаторната батерия преносимият компютър може да работи само един час.

Любопитното в случая е, че новият лаптоп тежи доста – цели 10 килограма. Цената на този мобилен компютър е 150 000 руски рубли или приблизително 3000 американски долара.
Трябва да се знае, че архитектурата „Елбрус" е предназначена предимно за осигуряване на надеждна и защитена връзка между държавните и военните структури, която не може да се прослушва и проследява чрез методите, описани от Сноудън.
Като цяло „Елбрус“ е серия съветски суперкомпютри, разработени в Института по точна механика и изчислителна техника през 70-80-те години под ръководството на Всеволод Бурцев.


В Цюрих арестуваха шефове на ФИФА

В сряда авторитетният „Ню Йорк таймс“ разпространи новината, че швейцарската полиция е задържала в луксозен хотел в Цюрих редица високопоставени футболни функционери на ФИФА. Представителите на световната футболна асоциация се събрали в швейцарския град, за да се подготвят за редовната си годишна среща, когато в ранните часове на сутринта служителите на полицията са стигнали до хотел Baur au Lac, в който били настанени. Това се случва броени дни преди вероятното преизбиране на Сеп Блатер на годишната конференция. Спорният 79-годишен лидер се кандидатира за пети път.

Както съобщават световните медии, полицаите са поискали от рецепцията ключовете от съответните стаи и след това са задържали спортните функционери. Акцията се провела по искане на американското Министерство на правосъдието, а задържаните може да бъдат екстрадирани в САЩ. Те са заподозрени в пране на пари, измами и организирани престъпления. Сред задържаните е Джефри Уеб, вицепрезидент на Изпълнителния комитет от Каймановите острови, Еугенио Фигуередо от Уругвай, също член на Изпълнителния комитет, както и Джак Уорнър, бивш член на комитета.


Меркел пак е най-влиятелната жена в света

За пета поредна година Ангела Меркел оглави  класацията на сп. „Форбс" за стоте най-влиятелни жени в света. Германският канцлер е следвана от Хилари Клинтън и Мелинда Гейтс.

Меркел е заставала начело на престижната ранглиста общо десет пъти. Мотивите отново тя да бъде обявена за най-влиятелната в света представителка на нежната половинка на човечеството са, че през миналата година спечели третия си мандат начело на „най-динамичната икономика в Европа“, като така тя стана жената, заемаща най-дълго време изборен пост в Европейския съюз“.

Освен това, от „Форбс“ подчертават, че Меркел е „преборила национална рецесия по време на световната икономическа криза" и е "в центъра на усилията да бъде направен опит да се помогне на Гърция да съживи икономиката си".
Понастоящем във врата й диша единствено подгласничката й Хилари Клинтън, която е възможно да я свали догодина от челната позиция в класацията, ако ексдържавният секретар на САЩ и бивша първа дама спечели през 2016 г. изборите за американски президент. Ако това се случи, тя ще е първата жена на този пост в цялата история на Съединените щати.

Третата най-влиятелна госпожа е съпругата на най-богатия човек в света Бил Гейтс. Следват президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джанет Йелън, която тази година отстъпва от втора на четвърта позиция. Пета е Мери Бара, президент и главен изпълнителен директор на американския автомобилен гигант „Дженерал мотърс“. След нея се нарежда управляващият директор на Международния валутен фонд, французойката Кристин Лагард – отстъпва с една позиция до шестото място, а седма е Дилма Русеф – първата жена президент на Бразилия с корен от Габровския край.


Подписа се историческо споразумение за банковата тайна

Европейският съюз и Швейцария подписаха историческо споразумение, което ще сложи край на банковата тайна за граждани на ЕС, съобщиха от Европейската комисия, цитирана от „Франс прес".
Също така то ще позволи да се предотврати укриването на недекларирани доходи в швейцарски банки от страна на граждани на ЕС.

Споразумението е още един удар срещу данъчните измами и представлява още една стъпка към по-справедливо данъчно облагане в ЕС, коментира еврокомисарят по данъчните и икономически въпроси Пиер Московиси.

Двете страни автоматично ще обменят информация за сметките на всеки гражданин на ЕС в швейцарски банки, съществуващи от 2018 г. Страните членки на съюза ще получават всяка година имена, адреси, данъчни идентификационни номера, дата на раждане на своите граждани със сметки в Швейцария, както и друга информация за финансовия им баланс.
Очаква се още преди края на тази година Еврокомисията да сключи подобни споразумения и с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино.


Еколози не харесват името на най-старата английска кръчма

Най-старата кръчма във Великобритания може да се наложи да смени името си, ако група за правата на животните спечели иск, съобщи тези дни сайтът „Машъбъл“.
Природозащитната организация „Хора за етично отношение към животните“ е поискала кръчмата „Най-старите умни петли“ във Великобритания да си смени името, за да е в крак с наложената в наши дни тенденция за уважение и състрадание към животните. Еколозите настояват заведението, което е най-старото в Обединеното кралство и това е регистрирано в Книгата на рекордите на Гинес, „да почете пилетата като интелигентни и чувствителни същества“.

Кръчмата се нарича така от 1872 г., тъй като дълги години в нея са се провеждали боевете с петли – спорт, който е забранен в Англия и Уелс още през 1835 г. Именно това предизвиква гнева на правозащитниците, които свързват името й с варварските и забранени борби между хвъркатите.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки