Защо падат руските ракети


29 Май 2015, Петък


Поредицата аварийни изстрелвания на космически апарати в последните пет години ознаменува кризата в отрасъла


Само за последния месец руският космически отрасъл регистрира цяла поредица от неуспехи. С прекъсване от две седмици Русия изгуби два летателни апарата. Първо в атмосферата изгоря изстреляният на 28 април товарен кораб „Прогрес“, който трябваше да достави на екипажа на Международната космическа станция вода, кислород и гориво, а на 16 май стана авария при пуска на ракетата носител „Протон М“, която пък следваше да изведе на орбита мексикански комуникационен спътник.

В интерес на истината, в последните пет години руските ракети падат със завидно постоянство, отбелязва руският филиал на „Дойче веле“. През миналата година заради техническа неизправност до орбита не долетя още един „Протон“, а на 2 юли 2013 г. ракетата носител с три навигационни спътника „Глонас“ на борда се разпадна на части и се взриви няколко секунди след старта си.

Засега държавните комисии водят разследване на причините за последните две аварии. Но експертите отдавна предупреждават за назряващата криза в отрасъла. По думите им, неудачните изстрелвания в последно време свидетелстват за това, че Русия, която някога бе мощна космическа държава, постепенно губи този свой статут.

Проблемът е в това, че там днес не се създава нова космическа техника, а проверената с десетилетия стара започва да отказва, споделя в интервю за „Дойче веле“ член-кореспондентът на Руската академия за космонавтика Юрий Караш. Той предполага, че за всички аварии е виновен т.нар. човешки фактор, в частност ниското ниво на квалификация на специалистите, работещи при монтажа на космическата техника. Експертът коментира, че квалифицираните млади специалисти нямат стимул да работят в космическата промишленост. Първо – заради отсъствието на нови проекти в космонавтиката, и второ – заради ниските заплати в отрасъла.

Редовно случващите се аварии нанасят сериозен удар по престижа и конкурентоспособността на Русия – единодушни са анализаторите. По думите на шефа на Института за космическа политика на руската страна Игор Мойсеев, и без това вече се усеща натискът на новите играчи на международния пазар и най-вече на китайските ракети носители и американския SpaceX.

Впрочем Китай надмина Русия в космическата надпревара именно по показателя надеждност на летателните апарати. В същото време стойността на изстрелването на килограм полезен товар на „Протон“ и на китайските носители е приблизително еднаква, отбелязва Караш. При руските ракети тя е около 6-9 хиляди долара за килограм, а в Китай е 7-8 хиляди долара. „При това китайските ракети летят по-добре“ - признава ученият.
На американците и европейците изпращането на товар на орбита им струва съответно 12-18 хиляди и 11-14 хиляди долара за килограм полезен товар.

С всяка нова авария положението на Русия се влошава. Намаляването на надеждността на руските летателни апарати може да повлече след себе си нарастване на застрахователните суми и съответно – увеличаване на стойността на изстрелването, обобщава Мойсеев. За да запази руската страна своята конкурентоспособност на този пазар, е неизбежно в бъдеще да не намали стойността на изстрелванията на космически апарати.

С преодоляването на тази ситуация предстои да се заеме новата държавна компания, която се планира да се създаде до края на настоящата година. Съответният законопроект, внесен от президента Владимир Путин, бе приет на първо четене на 19 май. Новата структура е наречена „Роскосмос“ и ще замени едноименната федерална агенция и Обединената ракетно-космическа корпорация. На тази схема се възлагат надежди да консолидира управлението на отрасъла и да го направи по-ефективен.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
йокин
30.05.2015 14:00:47
0
0
Не само ракетите,много работи им падат,но нали някои които са на заплата към тях,трябва да плюят по другите,най вече американците.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки