Гърмен – бомба със закъснител...


Гърмен – бомба със закъснител...
Полицията и кметът Минка Капитанова (с раираната рокля) не успяха да успокоят протестиращите
29 Май 2015, Петък


Или провокиран от ДПС конфликт, който ще превърне селото във втора Катуница

Автор: Янко Георгиев

Гърмен е напът да се превърне във втора Катуница след масов бой между цигани и българи на 23 май вечерта. Напрежението там ескалира след невинна забележка за силна музика, отправена от младежи към група роми. Последвалите събития обаче извадиха на повърхността проблеми, трупани с години, но замитани под юргана от местната власт и държавата.
Гърмен е общински център на няколко села в Западните Родопи. От години районът е подвластен на ДПС, а до миналите кметски избори там командваше местният дерибей Ахмед Башев.

Върхът на айсберга

Грозната история започва в следобедните часове в събота, в навечерието на празника на българската писменост. Микробус, натоварен с мургави работници, спира пред вековния чинар в центъра на селото. Возилото буквално се тресе от мощна чалга и маанета.
Няколко момчета, седнали в близко кафене, молят циганите да намалят звука на аудиоуредбата, но вместо да ги послушат, шумните купонджии започват да се заяждат с тях. Между двете групи започва остър спор.

Броени часове по-късно десетки жители на ромския квартал „Кремиковци“ се изсипват на площада, за да търсят българите, направили забележка за високата музика. Започва масово меле. Циганите са въоръжени с брадви, камъни и сопи. Гледката е страшна.
До пристигането на полицията са пострадали 10-ина души, които са откарани в Спешния център в Гоце Делчев. Арестувани са други 8, всичките от ромски произход.

На следващия ден, в неделя около обяд, над 500 жители на Гърмен, Марчево, Огняново и Гоце Делчев блокираха за близо пет часа пътя на изхода на общинския център. Хората поискаха незабавно изселване на незаконно пребиваващите в катуна край селото роми и проверка на законността на постройките в „Кремиковци“.
Част от тях даже взеха нещата в свои ръце и опитаха да щурмуват гетото, но бяха спрени от полицейски кордон. Униформените не допуснаха в махалата и мяколко микробуса с цигани от Петрич, дошли да подкрепят мургавите си събратя.

Къде е заровено кучето

Притисната до стената от протестиращите срещу ромската престъпност, Минка Капитанова, избрана за кмет от ДПС след скандалния Ахмед Башев, допълнително наля масло в огъня. Едно от основните искания на местните жители е да се започне спешна проверка на незаконните цигански къщи в „Кремиковци“ и тези, които не отговарят на изискванията, да бъдат съборени. На което Капитанова отговори - в квартала имало само една с издадено разрешително за строеж. Колко били за събаряне, тя не знаела.

В същото време обаче от Министерството на регионалното развитие и благоустройството уверяват, че има влезли в сила 124 заповеди за изриване на цигански коптори в Гърмен и съседното село Марчево. Защо до момента не се е пристъпило към изпълнение на тези заповеди, не става ясно.
Което предизвика нова вълна на протести. В понеделник сутринта (25 май) стотици жители на района отново излязоха на улицата, като този път блокираха сградата на общинската администрация.

Предвид усложнената обстановка, на място пристигнаха и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, и главният секретар на МВР Георги Костов. Над два часа те, заедно с кмета Минка Капитанова, областния управител  Бисер Михайлов и началникът на полицейското управление в Гоце Делчев Костадин Ковачев търсиха начин за потушаване на напрежението. Набелязани бяха мерки, сред които и инсталиране на видеонаблюдение в селото и водене на диалог между протестиращите и ромите.

Вместо да успокои недоволните, присъствието на министър Бъчварова обаче още повече нажежи страстите. Изявленията й, че ромите не могат да бъдат изселени от селото, тъй като няма къде да бъдат настанени, предизвикаха яростни възгласи.
На 28 май Инициативният комитет за борба с циганската престъпност в Гърмен организира протестно шествие. То започна в 17.30 часа от центъра на селото и приключи при „Янчов хан“, в непосредствена близост до входа на квартал „Кремиковци“.

Хората се заканиха да протестират всеки ден, докато институциите разрешат проблема им. Те им дадоха едноседмичен срок това да се случи.
В Гърмен и към момента има засилено полицейско присъствие. Жандармерия също следи за спокойствието в размирното населено място. Напрежението обаче не стихва.

Корените на злото

Според жители на село Марчево, главен виновник за случващото се в момента е бившият кмет на община Гърмен Ахмед Башев от ДПС, който им осигурил спокоен живот в селото години наред и си е затварял очите пред беззаконията им.
Бяха 250 души, сега вече като численост надхвърлят 1250, казват хората. В Марчево живеят само 150 българи, които се оплакват от редовни цигански набези. Един от тях дори видял циганин крадец да излиза от дома му през терасата, докато гледал телевизия в съседната стая.

„Това е все по-характерна проява на разделението на обществото, което е провокирано непрекъснато през последните 25 години от ДПС. Това е партията, която създава у циганския етнос сигурността и мисълта, че всичко им е разрешено и че цялото общество им е длъжно, а те не трябва нито данъци да плащат, нито ток, нито вода и че имат само права. В крайна сметка, те се научиха, че имат надежден политически чадър и всичко оправдават с думите „нямаме работа, гладни сме”. Така коментира напрежението в Гърмен председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.
Той прогнозира и още по-страшни събития заради продължаващото престъпно бездействие на управляващите по отношение на битовата, основно циганската, престъпност.

„Хората в Гърмен имат пълното основание да искат изселването на незаконно живеещите там цигани. В този случай обаче трябва да се приложи разум и да не бъде масово, защото между циганите има и немалко такива, които признават законите, работят, отглеждат си децата, образоват ги, обличат ги. Самите те са съвестни граждани и плащат данъци. Те трябва да бъдат отделени от тези, които развращават и покваряват тяхното поколение.

Говоря за една група цигани, на които държавата трябва да подаде ръка и общините също. Те трябва да бъдат отделени на принципа на законност на постройки и т.н. Към другата група цигани законът трябва да бъде приложен с цялата му желязна сила. Законът трябва да бъде приложен с цялата си жестокост и безкомпромисност. Към тип изроди трябва да се постъпва жестоко, те трябва да бъдат задържани, осъждани по бързата процедура и да бъдат вкарвани в трудови лагери, за да се научат, че това общество не им е длъжно, а те са му длъжни“, каза още Валери Симеонов.

Решението на проблема

Той припомни обещанията на ГЕРБ в началото на мандата за въвеждане на конкретни мерки срещу битовата престъпност по предложение на Патриотичния фронт. През следващите седем месеца на управление обаче сме свидетели на бездействие от страна на кабинета „Борисов“.
Това на практика е още една много сериозна причина „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ да преразгледа отношението си към управляващата коалиция.

„Мерките трябва да бъдат такива, каквито успяхме да наложим в Програмата за стабилно управление, под която сме се подписали. Програмата, която трябваше да изпълнява правителството и която то не изпълнява. На първо място това е увеличаване на полицейското присъствие в такива критични райони, като този на Гърмен. На основните възлови пътнотранспортни връзки трябва да има видеонаблюдение.

Това е записано в програмата на правителството, но до момента никъде не е направено. Трябва да има възможности за активиране на доброволните отряди в съответните форми на самозащита на населението. В нашата програма сме поставили увеличаването на правото за самоотбрана“, изреди редица мерки, които са заложени в програмата на ПФ, Валери Симеонов и по които са постигнати съгласия с ГЕРБ.


Министър Бъчварова излезе пред жителите на Гърмен и беше освиркана

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки