Делфин „се гмурна” под асфалта във Варна


Делфин „се гмурна” под асфалта във Варна
Този делфин, който струваше на града 7 хиляди лева, вече е унищожен и мястото е покрито с чисто нов асфалт без драскотини по него
29 Май 2015, Петък


В морския град стана традиция да се харчат пари за нещо вече платено и направено

Автор: Илияна Христова

Варна е град на чудесата. Ще представим няколко от тях във възходяща градация, за да може читателят да оцени какви магьосници управляват така наречената морска столица.
Миналата година на входа на Морската градина бе изографисана триизмерна рисунка върху асфалт, изобразяваща делфин. Творбата бе създадена в рамките на кампанията около кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата. Градът не спечели надпреварата, затова пък за делфина бяха похарчени 7 хиляди лева.

В протоколите на местния парламент още може да се прочете стенограмата от негово заседание, на което общинската съветничка от ГЕРБ Марица Гърдева настоява за рисунката да се отпуснат 12 000 лв, обяснявайки, че това е много специална техника, известна като „герила маркетинг“ или „партизански маркетинг“ какъв велик маркетинг е тя.
В интерес на истината, творбата си беше хубава. Но преди седмица ремонтите, които текат повече от 2 години, я погълнаха – старият асфалт с нея бе премахнат и мястото бе „запечатано“ с чисто ново асфалтово покритие без никакви арт намеси върху му. 
Защо е трябвало да се рисува върху асфалт, който предстои да се изкърти? Ами ако Варна наистина бе станала столица на културата?

Захвърлена в тревните площи е и една атрактивна и уникална пейка, направена по арт проект от студенти – тя пък пречела на полагащите се в момента осветителни тела.
Но да проследим още иновации от градските ремонти. Те се простират и върху бул. „Княз Борис”. Под него има многобройни артефакти, като допреди години част от тях бяха открити за посещение. Всеки археолог уверено би предположил, че при ремонта със сигурност ще се открият нови. Но общинарите никого не попитаха.

И така през зимата, както вече „Десант“ писа, работниците се натъкнаха на антична делва, а до нея и на зид, за който се предполага, че е част от крепостната стена на древния Одесос. Тогава настана голямо чудене какво да ги правят тези старини, тъй като архитектурният проект не ги беше предвидил.

Решението се оказа соломоновско – консервират се с пясък върху тях. Над пясъка се редят павета, плочки, бордюри, т.е. всичко необходимо за пешеходния булевард. Лентата се реже тържествено от кмета Иван Портних, регионалния министър Лиляна Павлова и премиера Бойко Борисов преди местните избори. А като отминат те, някъде в междувремието до следващия вот паветата, плочките и бордюрите ще бъдат разкопани наново, като този следващ ремонт вече ще „впише в градската среда” находките.

Сегашната реконструкция на пешеходната зона струва близо 5 млн. лв. Чрез фокуса с делвата и зида на гърба на сегашната „придобивка” след време ще бъдат похарчени нови милиони, даващи повод пак да се резне една трикольорна лентичка,  когато му дойде времето. Не са ли магьосници ГЕРБ и компания?
Втори дубъл ще има и по реализацията на проекта за интегриран градски транспорт. Той е на стойност 115 млн. лв. и включва ремонт на улици и осигуряване на високоскоростно трасе.

Преди две години булевард „Владислав“, който ще бъде един от обектите на тези реконструкции, бе асфалтиран за 5 млн лв. Тогава пак имаше избори, дори 2 в 1 – парламентарни и местни, след като градоначалникът по онова време – Кирил Йорданов, подаде оставка.
Та в това недалечно минало булевардът се сдоби с нов асфалт без да бъдат подменени подземните комуникации. Сега обаче новият проект налага това да стане. И така ще бъдат загробени нови 5 млн. лв.

Очевидно е, че практиката да се трупат пари върху пари – но не за спестяване, а за безмислени харчове за нещо вече платено, намира благоприятна почва във Варна. Но тя, както се вижда, никак не е плодородна и ражда само безумие след безумие.


■ Варненци харесваха арт пейката, която сега е захвърлена в тревата, за да се сложат нови осветителни тела Снимка: ovarna.bg

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки