ПФ със законопроект за съкращаване на партийните субсидии


29 Май 2015, Петък


На 26 май в Народното събрание бе внесен законопроект на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ за намаляване на партийните субсидии от държавния бюджет.

Автор: Десант

Народните представители от родолюбивата коалиция предлагат промени в Закона за политически партии (ЗПП), с които сумата, отпускана на политически сили, спечелили над един процент на парламентарен вот, да се намали наполовина – от 11 на 6 лева на глас. Вносители на поправките са Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Христиан Митев, Димитър Байрактаров, Борис Ячев, Султанка Петрова, Емил Димитров и Милен Михов.
„Средният размер на партийната субсидия в Европейския съюз е 3,5 евро или 7 лв.

Общоизвестен факт е, че България е най-бедната страна в ЕС и на този фон субсидията от 11 лв. на глас е финансово необоснована. На последните парламентарни избори са дадени 3 144 038 действителни гласа за партии и коалиции, които са получили над 1 процент подкрепа. По сега действащата уредба от бюджета се заделят 34 584 418 лв., които ще бъдат изплатени на тези политически сили. Ако бъдат приети поправките в ЗПП, предложени от Патриотичния фронт, разходите за държавната хазна ще спаднат с 50 на сто, като общата сума ще бъде в размер на 15 396 120 лв. Това ще освободи значителен финансов ресурс, който може да бъде насочен към други, далеч по-важни сфери на икономиката на страната“, гласят част от мотивите на патриотите.

Лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ и председател на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов отбеляза, че предложените промени в ЗПП са част от предизборната програма на коалицията.
„Не е редно България да изплаща на политическите партии суми, които са по-големи, отколкото в повечето страни в Европа. Ние смятаме, че намалена наполовина, субсидията е повече от достатъчна за нормалната работа за политическите сили. Също така предлагаме точната сума за получен глас да бъде точно фиксирана в закона, за да не може по прищявката на управляващите да бъде намалявана и увеличавана ежегодно“, заяви Симеонов.

Заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев посочи, че очаква на поправките да се противопоставят от ГЕРБ, БСП и ДПС.
„Те получават от парите на дъкоплатците няколко десетки милиона годишно. ГЕРБ например има субсидия в размер от над 20 милиона лв., която не само утежнява бюджета, но и създава неравнопоставеност между партиите. Затова Патриотичният фронт предлага да се въведе и таван на субсидиите от държавния бюджет в размер на 3 млн. лв.“, уточни Ячев, като добави, че народните представители от ПФ ще настояват законопроектът да влезе в дневния ред на Народното събрание преди местните избори.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки