Изселници се трупат пред паспортните служби в Кърджалийско


Изселници се трупат пред паспортните служби в Кърджалийско
29 Май 2015, Петък


Хаос и напрежение цари в паспортните служби в Кърджалийска област. Стопитици  изселници пристигат от Турция и образуват невиждани стълпотворения пред тях.

Автор: Златина Христова

 Служителите изнемогват от огромния наплив на заявленията за издаване на нови паспорти и лични карти на „двойните граждани“.
От началото на март в 7-те общини се наблюдава засилен приток на емигранти и гурбетчии от чужбина, които висят по денонощие пред службите, за да подадат заявленията си за подмяна на документите.

През настоящата календарна година се очаква около 80 000 български граждани от област Кърджали да подменят задграничните си паспорти, чийто срок на валидност изтича. В същото време продължава и постоянният процес за подаване на заявления за нови паспорти и лични карти за първи път. В РД на МВР прогнозираха предстоящата криза още през февруари и призоваха местните жители да избързат със заявленията си, за да не се озоват сред стотиците по опашките.

С очевидна грижа за електората си край Босфора общинските кметове от областта изпратиха писмо до вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, в което я информираха за критичната ситуация пред паспортните служби. Те настояха МВР да се намеси и да се създаде по-стегната организация при издаването на паспорти, тъй като сами не могат да се справят с нестихващото брожение пред гишетата за лични документи.

В писмото си до Бъчварова градоначалниците настояха тя да предприеме конкретни действия и предложиха да се въведе удължено работно време на служителите, както и да се обсъди възможността за работа през почивните дни, ако се увеличи натоварването. Те искат също при необходимост да се командироват допълнително служители от близки областни дирекции на МВР, както и временно да се предостави допълнителна компютърна и размножителна техника, и още помещения – общинска собственост, за прием на документи и заявления.

Вече има командировани общински служители, които подпомагат за приема и обработката на формулярите. В най-натоварената паспортна служба в областния град, едно от гишетата на звеното работи за прием само на експресни поръчки, лимитирани до 60 броя на ден.
Възможно е в летните месеци да бъде въведено удължено работно време без почивни дни, защото тогава се очаква още по-голям приток на изселници от Турция.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana made
29.05.2015 15:56:49
0
0
ami v germania edin pasport za 10 godini struva ot 60 do 100 evro plus taksi .
i taj kato vasvrashtenzite sa interesni za njakoi slushbi to e dobre da se vidi kade e fajdata i kade e zarara osobeno ot vasvrashtenzi ot nebalgarski proishod
osven tova e dobre da se vidi kak drugite strani ot evropejskia sajus reshavat vaprosite s dvojno i trojno grashdanstvo s grashdani ot strani koito ne sa v evropejskia sajus
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки