Кроят шапката на Националния военен университет „Васил Левски“


Кроят шапката на Националния военен университет „Васил Левски“
Полковник Пламен Богданов, който поема ръководството на Националния военен университет от 30 юни, е от авиационните среди
29 Май 2015, Петък


Подготвя се поредният опит да преместят авиационния му факултет в Долна Митрополия

Автор: Здравка Христова

Доскорошните върли политически противници Румен Петков и Найден Зеленогорски днес са напът да се прегърнат и целунат, намерили обща кауза - да скроят шапка на Националния военен университет във Велико Търново. Плевенските политици от АБВ и Реформаторския блок си намериха ниша за предстоящите кметски избори тази есен, но за сметка на НВУ „Васил Левски" в старопрестолния град.

От няколко месеца те активно мътят водите, привиквайки пилоти и офицери от Плевен да ги подкрепят и да се подписват под искане авиационният факултет в Долна Митрополия да излезе от структурата на Националния военен университет и да се открие отново самостоятелно Висше военновъздушно училище. Това на практика означава, че НВУ „Васил Левски" ще загуби статута си на национален военен университет.

Само че Петков и Зеленогорски не дават отговор на въпросите откъде ще се намерят пари за преструктурирането, акредитацията и издръжката на предизборно искания от тях нов вуз в Долна Митрополия, който обучава по десетина пилоти годишно. 
Вода във воденицата на Петков и Зеленогорски наля и Министерски съвет, който миналия месец направи поредната кадрова рокада в ръководството на Националния военен университет. Новият началник на НВУ „Васил Левски" ще е 52-годишният авиатор полковник Пламен Богданов, а досегашният ректор бригаден генерал Тодор Дочев от 30 юни става началник на Военната академия „Георги Раковски".

Това е пореден опит фaкyлтeт „Авиaциoнeн” да отиде в Дoлнa Митpoпoлия и НВУ във Велико Търново да загуби статута си, категорични са военните. Спopeд зaпoзнaти, cъщecтвyвa oпacнocт към нoвия вyз дa ce пpиcъeдини и фaкyлтeт „Аpтилepия, ПВО и КИС” от военното училище в Шумен, тъй като там също се подготвят кадри за военната авиация у нас. Така университетът във Велико Търново ще остане само с факултет „Общовойскови", който подготвя кадри основно за Сухопътните войски.

B старопрестолния град yпорито се говори, че новият ректор на НВУ – авиаторът Пламен Богданов, е назначен, за да извърши реформата без излишни спънки от страна на вуза. През юни миналата година Българската авиационна асоциация направи обществена дискусия в София за създаването на Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия. В нея се включиха представители на министерствата на образованието, на отбраната и на транспорта, на местната власт в Плевен, висши военни и общественици, но пратеници от НВУ от Велико Търново нямаше.

В резултат на изразените позиции, участниците приеха Меморандум, който беше изпратен до държавноотговорните институции, имащи отношение към проблема. В документа те застават зад инициативата на ръководството на българските ВВС за придобиване на комплексно авиационно образование в областта на военновъздушните сили, гражданското въздухоплаване и техника.

В меморандума се предлага на министъра на отбраната да инициира създаването на Проект за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски" в Долна Митрополия и внасянето му в Народното събрание. В началото на октомври 2014 г. беше създаден колектив за изработването му и от Щаба на военновъздушните сили той набързо беше входиран в Министерството на отбраната.
На 5 ноември миналата година обаче Военното министерство сложи прът в колелото и отхвърли искането за създаването на ВВВУ в Долна Митрополия. Тогава „шилото" на инициативата отново беше Румен Петков.

Бригаден генерал Тодор Дочев, който до края на юни ще е ректор и началник на военния университет във Велико Търново, е категоричен, че ръководството на вуза няма никакво участие в каквото и да било, свързано с отделянето на факултет „Авиационен". Той отказа да коментира щенията на Петков и Зеленогорски.
„През последните 2 години по инициатива на НВУ е била организирана юбилейна научна конференция „100 години авиационно образование в България".

Освен това през 2014 г. с почетното звание „доктор хонорис кауза“ беше отличен проф. д-р генерал-майор Борис Бонев, който произхожда от авиационните среди на НВУ. Във факултета в Долна Митрополия за кратък период сме изградили 12 нови учебни зали и кабинети. На финала си е проектът „Авиационен учебен център", изгражда се библиотечно-информационен комплекс. Всичко това говори, че нямаме неглижиращо отношение към авиаторите в Долна Митрополия, посочи още Тодор Дочев в отговор на критиките на плевенските политици, че нищо не се правило в авиационния факултет.

Опитите да се възстанови Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, което беше преобразувано във факултет през 2002 г., не са от вчера. Обществена тайна е, че основен мотив за това е съществуването на Висшето военноморско училище във Варна, което по проект също трябваше да е част от НВУ във Велико Търново.
За последните 12-13 години имаше поне три опита за възстановяването на ВВВУ в Долна Митрополия, които не получиха одобрение. Последно през 2009 г.  тогавашните плевенски депутати от БСП, воглаве с Румен Петков, внесоха готов проект в Народното събрание.


Статутът на военния университет във Велико Търново е под въпрос. Водата се мъти от доскорошните политически врагове Румен Петков и Найден Зеленогорски

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки