Местните избори се очертават като познат спомен от бъдещето


Местните избори се очертават като познат спомен от бъдещето
29 Май 2015, Петък


ГЕРБ  се отказват от обещанията си за пресичане на манипулациите и търговията с гласове, което може да им коства загуба на подкрепата на Патриотичния фронт

Автор: Борислав Михайлов

Имаше навремето един много популярен филм – „Спомени от бъдещето”, документална лента на Ерих фон Деникен за свидетелствата на много места по света, че планетата ни е била посещавана от извънземни още преди много векове.
Общото с нашата политическа съвременност е усещането, че изборите са спомени от бъдещето. А чувството за документалност се подкрепя от свидетелствата в не един и два парламента, че реформаторският устрем и обещанията за пресичане на манипулациите и търговията с гласове намаляват право пропорционално на времето до поредните избори.

В този смисъл всеки вот, включително и предстоящите местни избори, може да се разглежда като спомен от бъдещето. Или като „дежа вю”, ако това ви харесва повече.
Изключенията от правилото само го потвърждават, защото обикновено става дума за промени в изборното законодателство, правени в „12 без 5” с единствената мисъл правилата да се „скроят” като за костюм по еталон, естествено за управляващите. Специфичният български парадокс е, че по-добни промени по-скоро осигуряват загуба, отколкото гарантират победа на изборите.

Нови и стари пороци, все с мирис на пари

Търговията с гласове общо взето се младее и нейната рождена дата е някъде след 1990 г., доколкото в годините преди това се гласуваше само за един кандидат, а избирателната активност непрекъснато гонеше стоте процента. Днес опитите за печелене на избиратели с раздаването на капачки за буркани и бира-скара на корем будят повече усмивки, отколкото укори. Но всъщност порокът е един и същ и ако днес е впечатляващо голям, то е защото сме го отгледали от парче свинско месо – все едно дали кебапче, или кюфте.

Казано с едно изречение, днес гласове се купуват с пари в брой, задължително с посредници, някои от които гледаме в журналистическите разследвания. Заловените би трябвало да влизат в затвора, но, както знаете, българското правосъдие е педантично и доказателствата обикновено не издържат в съда. Освен това съществува и синдромът „Братя Галеви”, ако нещата стигнат до изтърпяване на присъда...
Стъпка срещу търговията с гласове е и превръщането на бюлетините от парче цветна хартия в чаршаф с размерите на учебна карта, чието попълване изисква магистърска степен по държавна администрация и коефициент на интелигентност значително над средния.

Което само по себе си е доста спорно в държава, където функционалната неграмотност гони 40%, а никъде в закона не е записано, че неграмотните нямат право на глас.
Следващата възпираща мярка срещу изборни фалшификации е защитата на самите бюлетини. Преди дни Мая Манолова заяви, че на изборите през 2013 г. в една община дни наред са се попълвали празни бюлетини, които после да бъдат заменени с пуснатите в урните. Депутатката визираше потушения, поне на съдебно ниво, скандал с бюлетините от печатницата в Костинброд. Нейно задължение е да го докаже, но в крайна сметка се стигна дотам – при това с активната роля на Манолова в изработването на новия Изборен кодекс – че българските бюлетини имат защита като ценни книжа и се печатат в печатницата на БНБ.

И какво от това, щом месеци преди изборите и дни преди края на този парламент се оказва, че централната ни банка не може да отпечата бюлетините за предстоящите местни избори. Както обяснява проф. Михаил Константинов, това са 30 млн. бюлетини от 4000 различни вида, а било лудост машините на БНБ да се пренастройват 4000 пъти и т.н.
Добре де, ама вчера ли стана известно колко и какви трябва да са бюлетините за местните избори? И дали наистина те трябва да са защитени като ценни книжа, щом другаде по света са просто книжа? Както и дали БНБ, която от години се хвали с една от най-модерните печатници в Европа, не играе поредната своя игра? След случилото се с КТБ подобен въпрос вече не звучи кощунствено...

Мъртви души и изборен туризъм

Когато говорим за местни избори, обикновено стигаме до вътрешнобългарското преселение на избиратели (естествено в предвидените от закона срокове), с което се заобикаля изискването за уседналост, а населението на някои малки населени места се умножава.
„Малоумието в България е достигнало абсолютно непознати висини. Изненадахме не само Европа и Азия, но мисля, че африканските държави има от какво да се поучат".

Това коментира неотдавна в една национална телевизия вече споменатият проф. Михаил Константинов във връзка с наблюдаваното удвояване и утрояване на населението на някои селища преди местните избори. От показания репортаж става видно, че във видинското село Тошевци за последните 2 месеца населението се е увеличило 3 пъти, а в град Грамада новодомците са близо 600.

Както се досещате, има къщи с по 2 стаи и с по 20 и повече обитатели, а в малките селища понякога и 20 или 30 гласа са достатъчни, за да обърнат кметската надпревара.
Що се отнася до мъртвите души в избирателните списъци, те според русенския професор Петър Иванов са 850 000,  въпреки че през август 2014 г. тогавашният служебен вицепремиер Екатерина Захариева обеща фантомите да изчезнат от тях. Не бяха възприети и предложенията да има регистър на избирателите по настоящ адрес или да се премине към активна регистрация преди избори.

Ултиматум за постигане на минимално нужната нормалност

Няма да е коректно, ако някои от управляващите и най-вече от ГЕРБ обяви, че е изненадан от седемте искания, обявени в сряда от съпредседателя на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов като условие – ако бъдат изпълнени до 1 юли – коалицията да продължи да подкрепя правителството. Първо, защото подкрепата на Патриотичния фронт за второто правителство на Бойко Борисов никога не е била безусловна. Това пролича достатъчно ясно още по време на дългите и трудни преговори преди съставянето на правителството. И на второ, но не по-важност място, защото именно ГЕРБ отстъпват от свои обещания и ангажименти или просто протакат нещата до момента, в който не остане време за реализацията им.

На 27 май, в декларация, прочетена от трибуната в пленарната зала на Народното събрание, Валери Симеонов критикува и нежеланието на ГЕРБ да бъдат извършени промени в Изборния кодекс.
„Вчера ГЕРБ заяви, че е против промените в Изборния кодекс. Това предпоставя предстоящите избори, които ще бъдат манипулирани, да не отразят реалните предпочитания на българския избирател”, заяви Симеонов. Депутатът припомни и редица други поети, но неизпълнени от ГЕРБ ангажименти, станали причина, по думите му, подкрепата и търпението на Патриотичния фронт към настоящият момент да са на изчерпване.

Едно от седемте условия, записани в ултиматума на ПФ към управляващите, гласи:
„Разглеждане в комисии и гласуване в пленарна зала на текстовете, предложение от „Патриотичен фронт” в ЗИД на избирателния кодекс. В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, „Патриотичен фронт” настоява за приемане на текста за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.”
Тук му е мястото да припомним едно изказване на Валери Симеонов, направено на 20 март тази година.

„Трябва да се въведе задължително гласуване преди местните избори, иначе и те ще бъдат категорично опозорени. Местните избори, отсега ви казвам, ще бъдат манипулирани жестоко по същия начин, както бяха и парламентарните”, прогнозира той в студиото на ТВ7. На въпрос от кого ще бъдат манипулирани местните избори, Симеонов отговори – „от ДПС, но съм сигурен, че и някоя друга партия по места също ще се изкуши да купува, защото битката за местната власт е много по-ожесточена отколкото за парламентарна или президентска“.

В същия разговор Валери Симеонов отрече Патриотичният фронт да се е съгласявал по време на политическите консултации с идеята на президента за провеждането на референдум по изборни въпроси заедно с местните избори.
Вглеждането в седемте искания, които ПГ на Патриотичния фронт постави като условия за по-нататъшна подкрепа на правителството, показва, че нито едно от тях не се отклонява от програмата на правителството или е встрани от обявените приоритети. Тъкмо напротив – исканията звучат като подкрепа за действия, които са или належащи, или безусловно необходими за постигане на това, което можем да наречем „ниво на нормалност в държавата”.

Анализирай това
„ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване и сме доказвали това многократно. Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване. Партиите, които се противопоставиха на референдума, са ясни – БСП, ДПС и „Атака”. Така че не виждам защо се правят медийни спекулации, че ГЕРБ е отстъпил или се е отметнал от позицията си за задължителното гласуване.“
Бойко Борисов във „Фейсбук“, 7 юни 2014 г.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки