Прогресивните сили имат значение


Прогресивните сили имат значение
Ухилените до уши членове на ДСБ Радан Кънев и Светослав Малинов посрещат в България Моника Маковей. Снимката възторжено е качена на сайта на партията
29 Май 2015, Петък


Или защо у нас едно обикновено посещение на един обикновен човек се превърна в истерия

Автор: Илияна Христова

Димитровският комсомол беше важен навремето. Важна беше и художествено-творческата интелигенция. Това бяха прогресивните сили, които дръзко и с плам свеждаха на народонаселението важните неща, които трябваше да мисли и прави то - по заръка на партията майка.
Времената се смениха. Партиите са много, обаче комсомолът и художествено-творческата интелигенция останаха. Демокрация сме. Заръки спускат не само партии, а също олигарси, посолства, корпорации, медии. “Прогресивните сили” пак дават тон, думите им се претворяват в дела.

Може би се чудите кои са те? Огледайте се – има ли край нас млади, нахъсани, по Димитровски войнствени младежи, по комунистически безкомпромисни в преследването на задачи (партийни поръчения, навремето). Има ли такива, чиито лозунги отново се претворяват в дела? Разбира се – комсомолът и интелигенцията на ДСБ. Това бяха площадните протестъри.

Преди 2 години шайката БСП-ДПС назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, българите излязоха масово на протест, но след като Пеевски бе оттеглен, се прибраха. По площадите обаче остана “Протестна мрежа”-  до окончателното падане на Пламен Орешарски.
След това тя директно получи един министър – Христо Иванов, а партията майка ДСБ се уреди с още двама (Даниел Митов и Петър Москов). Десетки протестиращи представители на днешната художествено-творческа интелигенция бяха възмездени с топли местенца из коридорите на властта. Когато прокуратурата взе да рови с какво тия хора си изкарват хляба, откъде им е финансирането, първо в защита скочи американското посолство.

“Случайно съвпадение”, разбира се, е фактът, че на голяма част от тях парите идват от “Америка за България”.
С горния абзац ви разказахме, че тези хора са влиятелни. А защо ДСБ е партията им майка, а не на друга партия, ние трудно може да обясним – но е така. Така се е получило. Почти всичките “независими площадни интелектуалци” – Калин Янакиев, Огнян Минчев, Евгений Дайнов, Виктор Стоянов и т.н., преди години ги гледахме като редови активисти на СДС/ДСБ.

Направихме това дълго въведение, за да обясним защо днес едно най-обикновено посещение на един обикновен човек предизвика бясна истерия  - Моника Маковей. Тя е бивш министър на правосъдието на Румъния, понастоящем депутат от Европейската народна партия. Северната ни съседка има известни успехи в борбата срещу корупцията, затова тя пристигна да сподели своя опит в съдебната реформа – десетки подобни визити се провеждат у нас. През ден. Нито една от тях не предизвиква драми, хората дори не разбират, че са се състояли.

При тази обаче се разяри буря – депутати от ГЕРБ и близки до Делян Пеевски медии яростно се нахвърлиха върху Маковей, Божидар Лукарски също я нападна,  укори за “постигнатото” от нея отправи и Бойко Борисов. В нейна защита скочи протестърската общност. Настана какафония, отправиха се нападки, състоя се цяла кампания по чернене и избелване на образа на Маковей. Сякаш непременно тя е  или дявол, или светица.
Моника Маковей нито може да накара България да направи нещо насила в областта на правосъдието, нито каза нещо кой знае какво. Но истерията се разрази поради простия факт, че мероприятието бе организирано от “Протестна мрежа”.

Разбирай – от днешните прогресивни сили. Които влияят и определят посоката на вятъра. Съвсем логично на срещата с Маковей присъстваха единствено политици от партията майка – Радан Кънев, Христо Иванов, Атанас Атанасов. Да не забравяме, че това са коалиционните партньори на Борисов.
От няколко месеца насам тези прогресивни сили провеждат кампания в полза на внедряване на “румънския опит в съдебната реформа” у нас. Изграждането на чист като сълза образ на Маковей и поканата й бе част от тази кампания.

Всичко, за което настояват комсомолът и интелигенцията на ДСБ - намаляването на правомощията на главния прокурор, създаването на такъв специално за борба с корупцията, който притежава собствен апарат, разделянето на Висшия съдебен съвет и т.н., е аналог на румънската реформа.
Не коментираме добра или лоша е (политици наистина влязоха в затвора, но преобладаващо от опозицията). Коментираме обаче факта, че на Бойко Борисов хич не му харесва “румънския модел”. Всеизвестно е, че той не приема повече от предложенията на Радан Кънев и Христо Иванов.

Протестърите, т.е. прогресивните сили, провеждат кампания. Надуха вувузелите, че ще ни гостува светица. Бойко Борисов добре познава силата на Димитровския комсомол и хвърли ГЕРБ да цапа Маковей. В отговор Димитровците пък се метнаха с голи гърди на амбразурата да я бранят.
Това беше причината едно най-обикновено посещение да се превърне в истерия. Визита, от  която никой няма да помни нищо след ден. Прогресивните сили имат значение.


Какво все пак каза Маковей

Румънският гост заяви, че промени в конституцията ще забавят реформите. Според нея те биха били загуба на време. Мнението й не се хареса много на българския правосъден министър Христо Иванов, който настоява за разделяне на ВСС след ремонт на основния закон.
Според Маковей не реформите на хартия са важни, а хората, които осъществяват правосъдието – да са смели, дръзки, честни, наистина да желаят борба с корупцията. Сподели още, че тези кадри трябва да се подбират внимателно.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки