Патриотичният фронт почете делото на Кирил и Методий


Патриотичният фронт почете делото на Кирил и Методий
Валери Симеонов (вляво) и Валентин Касабов поднесоха от името на НФСБ венец пред Паметника на светите братя Кирил и Методий
29 Май 2015, Петък


Представители на родолюбивата коалиция поднесоха венци и цветя на мемориала на славянските първоучители в Бургас

Автор: Десант

На 24 май – деня, в който цялата страна чества българската просвета и култура, членове, симпатизанти и съмишленици на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ отдадоха почит на делото на славянските първоучители Кирил и Методий.

В Бургас лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ и председател на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов, депутатите Валентин Касабов, Христиан Митев и Димитър Байрактаров, общински съветници от НФСБ в морския град, представители на партия „Средна европейска класа“, журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант“, както и десетки бургазлии, поднесоха венци и цветя пред паметника на светите братя в Приморския парк .„България е една от най-древните държави в света Тя е дала не само култура и писменост за цяла Източна Европа, но и е подпомогнала за разпространението на християнството на континента.

От нашите земи се е зародил духът напросвещението за голяма част от континента и затова трябва да сме горди с нашето културно наследство. Стореното от княз Борис I по времето на Кирил и Методий е именно това, което трябва да прави държавата и властта в днешно време, защото без просвета българската нация е обречена на гибел. Затова и подобряването на образованието е една от най-важните и основни цели за Патриотичния фронт“, заяви Валери Симеонов.

Заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов отбеляза, че не трябва да забравяме факта, че българската нация е дала на света и на другите славянски народи дара на писмеността.
„В световните университети, където се изучава славянска филология, първата дисциплина, преподавана на студентите, е старобългарски език. Без него няма как да бъдат изучавани
сравнителната и историческа граматика
на славянските езици. Старобългарският е част от духа на нашата държава и нация и ние трябва да се гордеем с него“, каза още Валентин Касабов.

Патриотите са категорични, че обществото трябва да тачи достойно и да цени високо своите културни и просветни дейци, защото те са неговите духовни водачи, които са призвани да се грижат за оцеляването на нашия език и за опазването на неговата чистота от все по-агресивните в последно време чужди влияния.

Празникът на славянските първоучители бе отбелязан от Националния фронт и в Сливен. Членове и симпатизанти на родолюбивата формация от Града на стоте воеводи, водени от народния представител от Патриотичния фронт Петър Петров, поднесоха венци и цветя на великия възрожденски учител и поет Добри Чинтулов.
„Светлата дата 24 май ще остане като най-българския празник, чието значение трябва да се припомня постоянно, защото именно образованието е това, което е помогнало на нашия народ да оцелее през тъмните векове на османското робство“, заяви народният представител.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки