Църквата в Батак е на народа, а не на поповете


Църквата в Батак е на народа, а не на поповете
29 Май 2015, Петък


В навечерието на честванията на 139-ата годишнина на Априлското въстание, на 15 срещу 16 май Административен съд – Пазарджик отхвърли жалбата на



КИД „Будител" – Батак срещу решение № 490 на Общинския съвет в града, с което мавзолеят костница „Св.Неделя" бе незаконно  прехвърлен.
Според нас, като жалбоподатели, общинските съветници в Батак са превишили правата си, като са се разпоредили с имот от национално значение – публична държавна собственост. КИД „Будител" обжалва определението на Административен съд – Пазарджик пред Върховния административен съд. Ние считаме, че определението на пазарджишките съдии, че прехвърлянето на имота не накърнявало нашите права и свободи и достъпа до храма, е  необосновано!

Магистратите не коментират съставянето на документи с невярно съдържание от Община Батак. Такъв например е акт №110/2000 г., с който е присвоен имотът „Историческа църква“, без това да е предхождано от акт на Министерски съвет за раздържавяване на имота и понижаване на неговия статут.

Ако съдиите от ВАС – София вземат предвид документите, доказващи публичната държавна собственост на мавзолея костница в Батак, то държавата незабавно трябва да възстанови правата си над тази светиня. Тя е завещана от преживелите Априлското въстание батачани от 1876 г. не на поповете, а на всички български граждани, като Паметник на свободата, за да се помни и не се повтаря никога повече в историята на човечеството жестокото и кърваво клане в Батак – едно масово изтребление, извършено от османската власт, само защото българите са поискали да бъдат свободни!
Веселин Станков
секретар на КИД „Будител" – Батак


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки