Гробищата в Добрич отесняха, правят крематориум


29 Май 2015, Петък


В Добрич може да бъде построен вторият в страната крематориум. Това стана ясно, след като на сесията си преди дни Общинският съвет в добруджанския град

Автор: Пламен Николов Янко Георгиев

даде съгласие за изменение на плана за застрояване на Гробищния парк. Интерес към построяването на инсталацията имала местна фирма, занимаваща се с траурни обреди, обяви по време на заседанието на местния парламент кметът на града Детелина Николова.
Засега крематориум функционира единствено в София. Правени са опити и в други градове да бъдат изградени такива съоръжения, но намеренията са пропадали заради големия размер на инвестицията. Само инсталацията струва от порядъка на 700-800 хиляди лева. От общинска администрация замислят вариант и за публично-частно партньорство, като ще поискат от бъдещия инвеститор да участва и в изграждането на ограда на Гробищния парк, за да се спрат непрестанните вандалски посегателства над надгробните могили.

До идеята за крематориум се стига заради проблема с недостига на земя за нови погребения в гробищата на Добрич. Преди три години съветниците в добруджанския град взеха решение костите от изоставени и запустели гробове, за които не е платена такса, да бъдат събрани в общи гробни могили. По този начин се освободиха над 1000 места за нови погребения. Около 8000 са поддържаните гробове, за които обаче не са платени такси за ползване. Годишно в добруджанския град се погребват около 1000 покойници.

Строежът на крематориум е вариант за трайно решаване на проблема с отеснелите гробища в Добрич. Очаква се до няколко години местата за нови гробове да свършат. Детелина Николова коментира още, че кремацията излиза по-евтино от стандартните погребения. В разговор между кмета и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан владиката е коментирал, че това е въпрос на личен избор. Позицията на Православната църква е, че тя не отхвърля категорично кремацията, но и не я поощрява, като препоръчва на вярващите да погребват по традиционния начин своите близки. 

Припомняме, че неотдавна Бургас се размина с изграждането на крематориум, след като в края на март тази година Общинският съвет в морския град отхвърли предложението на НФСБ местната администрация да осигури терен за построяването му.
Общинарите се оправдаха, че преди време е имало инвестиционен интерес за това от страна на  варненското дружество „Крематориум инвест“ ООД, но тогава РИОСВ-Бургас и здравната инспекция са спрели изграждането, защото петното се е намирало само на 240 метра от жилищен комплекс, а и самият инвеститор преценил, че от съоръжението нямало нужда, тъй като едва 2% от близките на покойниците желаели да ги кремират.

По думите на патриотите обаче, те са получили сигнали от множество траурни агенции, че в морския град има много руски граждани, които срещат затруднения да изпращат починалия в София, както сега се налага да се процедира – тленните останки се изпращат в столицата и оттам се връщат след време в урна, която се предоставя на опечалените. От две години в Гробищния парк на Бургас функционира урнова стена. По данни на агенция „Фокус“ от миналата година заетите клетки са над тридесетина.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
загрижен
01.06.2015 09:14:32
0
0
Кремацията не излиза по-евтино от стандартното погребение.Освен ковчег с придружаващите стоки се заплаща и услугата кремация.Хора подвеждат ви за пореден път.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки