Седем причини ПФ да оттегли подкрепата си към правителството


29 Май 2015, Петък


Пълният текст на декларацията, прочетена от председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов


На 23 май 2015 г. България беше разтърсена от поредния сблъсък на етническа основа, породен от тривиален битов скандал. В центъра на село Гърмен, Благоевградска област, няколкостотин цигани от съседния квартал „Кремиковци” на с. Марчево извършиха брутален побой с брадви, камъни, сопи и други подръчни оръжия над само няколко български граждани на селото. Пристигналите на мястото органи на реда не са успели да попречат на побоя, който по щастливо стечение на обстоятелствата не завършва със смъртни случаи.

За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са брутално нарушени от самозабравила се тълпа цигани и за пореден път Родината е изправена пред тежкия проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите на страната, срещу малка група сънародници, чиято единствена вина е, че изискват спазването на закона от всички.
За пореден път сме свидетели на безсилието на държавата. Рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден. Признакът на Катуница и масовите антиромски протести отново заплашват крехката стабилност на Родината ни.

За нас като политици е наложително спешно да изясним дълбокия генезис на събитието и да вземем всички необходими мерки за противопоставяне на опитите за дестабилизация.
Какъв е безспорният език на фактите, предхождащи събитието:
Така нареченият кв. „Кремиковци” се състои от изградени в продължение на десетина години незаконни постройки, неотговарящи на елементарните хигиенни и строителни изисквания.

Главна заслуга за създаването на този квартал има управляващият общината от 1999 г. местен дерибей Ахмед Башев. В  качеството си на представител на ДПС и други партии, той целенасочено е привлякъл и „настанил” няколкостотин цигански семейства от други райони на страната, за да осигури техните гласове в своя подкрепа на всеки следващ избор.
Когато през 2011 г. РДНСК издава заповед за премахването на незаконните постройки, Общинският съвет приема решение за търпимост на същите, без да има такова законово право. Мъгливата формулировка обаче е достатъчна за държавните служители да не завършат започнатото.

Сегашната кметица Минка Капитанова (отново от ДПС) обещава от екраните на всички телевизии, че ще вземе необходимите мерки за спазването на закона, но свенливо заобикаля въпроса защо до момента не е предприела необходимото и е допуснала ескалацията на напрежението и избухването на сегашния конфликт.
Явна е дългосрочната стратегия на ДПС за разделянето и противопоставянето на българското общество в името на техните тяснопартийни цели за увеличаване участието си във властта.

В резултат обаче не само в Гърмен, но и в стотици хиляди населени места, резултатът от политиката на разделяне и внушаване на циганския етнос, че той има само права, а не задължения към обществото, води до чувството на безнаказаност и претенции към обществото, а оттам към брутално погазване на законите на страната.
За живеещите в кв. „Кремиковци” на с. Марчево кражбата се е превърнала в основно препитание и посегателствата върху чужди имоти и собственост са станали ежедневие. Няма неограбена къща и в много други села и квартали на България.

Чувството за безнаказаност и убеждението, че обществото е длъжно да ги обслужва и да им плаща сметките, защото са от „малцинствата”,  води до по-тежки и ужасни престъпления, като убийството на възрастни хора в домовете им, трагичния случай с 23-годишната Вероника Здравкова, пенсионера от Правец, непреставащите нападения над екипи на Бърза помощ в циганските махали, независимо от обещанията за предприемане на нужните мерки от Министерството на вътрешните работи и много, много други.

Точно това брутално и ежедневно погазване на законите на страната и усещането за беззащитност и изоставеност от държавните институции за тези, които плащат своите данъци и спазват законите на страната, е причина за задълбочаващото се разделяне на нацията и увеличаващ се риск от масови вълнения. Такива, на каквито сме свидетели в Гърмен.

По тази причина една от основните задачи, заложена в програмата на коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО”, е борбата с битовата престъпност. Тази задача е един от приоритетите, които Патриотичният фронт постави като условие за подкрепа на настоящото коалиционното правителство. Така в приоритет 20, т.6 са заложени мерки за ограничаване на битовата престъпност, полицейско присъствие в населените места със завишена концентрация на нарушения и видеонаблюдения в критичните райони.
Този приоритет е подкрепен с четири конкретни цели. За съжаление, през изминалия седеммесечен период на управление правителството не извърши нищо от записаната програма за „Стабилно развитие” по този приоритет.

Без резултат останаха исканията и настояването на Патриотичния фронт за предприемане на мерки за изпълнение на този раздел, поставени както на консултативни съвети, така и на ежеседмични съвещания на партиите, подкрепящи кабинета. Заедно с натрупаните от предните правителства проблеми, няма как да не подчертаем, че точно това бездействие е причината за случаи като Гърмен, Катуница и много други.

За съжаление и по редица от останалите приоритети на Патриотичен фронт, съдбоносно важни за нас, 7 месеца след съставяне на правителството не е направено нищо.
По внесения на 8 април 2015 г. ЗИД на Изборния кодекс вече месец и половина не е извършено разглеждане в комисии, но и недвусмислено бе заявено, че ГЕРБ е против промени в Изборния кодекс. Това предпоставя предстоящи избори, които ще бъдат манипулирани и за пореден път няма да отразят реалните предпочитания на българския избирател.

Въпреки че по предложение на Патриотичен фронт на 21 януари 2015 г. бе променен Законът за обществените поръчки с цел изграждане на защитни съоръжения по турската граница (приоритет 20, т.5, цел 6 от програмата), към настоящия момент, вече четири месеца по-късно, не само че не е изграден нито метър от нея, но и изградените по времето на правителството на Орешарски съоръжения паднаха от вятъра.
Тези и редица други неизпълнени ангажименти са в разрез с обявената от трибуната на Народното събрание точно преди 7 месеца  програма на ПГ „Патриотичен фронт“ и са причина да заявим, че подкрепата и търпението на Патриотичния фронт към настоящия момент са на изчерпване.

По тази причина категорично настояваме за спешното реализиране на следните задачи:

1. Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. „Кремиковци”, с. Марчево, общ. Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и привеждането на нормите на ЗУТ в действие.

2. Предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.

3.  Разглеждане в комисии и гласуване в пленарна зала на текстовете, предложени от Патриотичен фронт в ЗИД на Изборния кодекс. В случай, че не бъде прието  задължителното гласуване без референдум, Патриотичният фронт настоява за приемане на текста за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.

4. Започване изграждането на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015 г. на увредените участъци от тях.

5. Недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.

6. Завършване на необходимите нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.

7. Решаване на институционалните проблеми, свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените, предложени от Патриотичния фронт, в Закона за българите, живеещи извън Република България.

Считаме, че изброените по-горе условия са напълно изпълними в срок до 01 юли 2015 г., не са свързани с извънредни и непредвидени бюджетни разходи и могат да бъдат реализирани в името на спешното решаване на сериозните проблеми, пред които сме изправени: възстановяване на доверието в управлението на страната и успешно завършване на мандата на управление в полза и в името на България.

Декларираме, че подкрепата на ПГ на Патриотичния фронт към настоящото управление не е безусловна и е пряко свързана с изпълнение на заложените в Програмата за стабилно управление приоритети.
Неизпълнението им  ще доведе до прекратяване на подкрепата към правителството след гореуказания срок.

Да живее България!


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки