Бургас ще има своя парк „Европа“


Бургас ще има своя парк „Европа“
На това място в бургаския квартал „Славейков“ вече трябваше да се издига грандиозен спортен комплекс
29 Май 2015, Петък


По предложение на групата на НФСБ край морето ще се появят миниатюрни модели на забележителности от Стария континент

Автор: Георги Ваташки

Бургас ще привлича туристи от цял свят по подобие на световни мегаполиси като Мадрид, Брюксел, Лондон, Петербург и Виена. Морският град ще се сдобие с увеселителен парк „Европа“, в който ще бъдат изградени миниатюрни модели на забележителности от Стария континент. Атракционът ще разполага също със спортни игрища и детски площадки. Туристическото съоръжение ще създаде нови работни места и не на последно място ще увеличи проходите в общинската хазна от нарасналия поток от туристи.
Инициативата за създаването на развлекателния комплекс е на съветниците от „Национален фронт за спасение на България“ в бургаския Общински съвет. Решението бе взето на последната сесия на местния парламент на 26 май с подкрепата на всички групи в него.

Патриотите предложиха паркът да бъде изграден на мястото на бившия басейн в бургаския квартал „Славейков“. През 2012 г. там бе започнат грандиозен проект, чиято прогнозна стойност надхвърляше 38 млн. лева. Тогава се твърдеше, че до две години ще се появи модерен спортен комплекс с олимпийски басейн.
В краят на април след близо три години, в които освен един изоставен изкоп нищо друго не се пръкна на терена, Община Бургас прекрати безславно договора за концесия с Българската федерация за борба и фирма „Евробул“.

На заседанието на ОбС кметът Димитър Николов се обяви в подкрепа на инициативата на партията на СКАТ, но предложи друга локация – увеселителното съоръжение да се направи в парк „Езеро“, а  в квартал „Славейков“ да бъде построена база на местния футболен отбор „Нефтохимик“, който от години не разполага със свой терен.
По думите на бургаския градоначалник парк „Езеро“ е по-подходящо място за тази идея, тъй като се явява естествено продължение на Морската градина. „На ден там влизат по 25-30 хил. души. Може да търсим финансиране по оперативна програма „Регионално развитие“ - посочи той, докато се аргументираше.

Промяната, предложена от него, бе приета от съветниците на НФСБ. Те се съгласиха и че е добре да се изгради тренировъчен център и терен за нуждите на „Нефтохимик“, но поставиха условие новите съоръжения да се ползват и от гражданите.
„С  приемането на нашата докладна записка ще стане възможно Бургас да обогати своите туристически забележителности и същевременно да развива спортните традиции на града“, заяви водачът на съветниците от Националния фронт Ангел Божидаров.

Бургазлии обаче се притесняват, че въпреки добрите намерения на градската управа, отново може да се стигне до поредния провал на местната администрацията, откъдето за два мандата на власт неведнъж започваха с медийни фанфари грандиозни начинания, които месеци по-късно се проваляха и така и не бяха реализирани.

Последният пример за това е шумно рекламираният проект „Подземен град“. Той предвиждаше в бомбоубежищата в Морската градина да се отвори подземно кафене, да се изложи потънал старинен кораб и да се изградят различни интерактивни галерии. За всички тези чудесии със съмнителна икономическа ефективност през октомври 2013 г. бе теглен нов кредит от 2,5 милиона, който ще бъде изплащан в продължение на 13 години, а самото съоръжение трябваше да отвори врати тази есен.

Обещаните атракции така и не се появиха, след като в края на 2014 г. в бомбоубежищата бе открит минерален извор. Това направи осъществяването на проекта напълно невъзможно и затова на сесията на ОбС във вторник местната власт поиска договора за кредит да бъде прекратен.

Благовидният предлог, с който чиновниците се опитаха да прикрият провала на проекта, бе, че можело да се иска финансиране по оперативна програма „Регионално развитие“, затова и заемът вече не бил нужен. Което обаче не анулира дребната подробност, че изхарчените досега средства за проектиране на атракциона трябва да се възстановят от общинската хазна. А те са в размер на 100 хиляди лв., които ще бъдат платени от джобовете на данъкоплатците, като изграденото ще бъде консервирано за „по-добри времена“.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки