Изборният кодекс – камъкът, който може да обърне всичко


Изборният кодекс – камъкът, който може да обърне всичко
Декларацията, прочетена от Валери Симеонов прозвуча като тревожна камбана, чийто сигнал „пожар” събуди и други парламентарни групи
29 Май 2015, Петък


Парламентарната група на ПФ се подписа под проекта за промени в Конституцията, но постави ясни условия за честни избори и борба с престъпността

Автор: Анна Александрова

Проблемите в управлението на страната да бъдат казани ясно и на висок глас. Да се поиска провеждането на политически и обществени дебати за възможните решения. Да се припомни, че политическите споразумения и правителствените програми се подписват, за да се изпълняват. Точно това направи открито, а не като пожелание или задкулисно в полумрака на парламентарните кулоари, коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.
Патриотите поставиха картите на масата пред управляващата коалиция ГЕРБ-РБ-АБВ и заявиха, че ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако не бъдат изпълнени спешно поетите ангажименти в подписаната в началото на втория мандат на премиера Бойко Борисов Програма за управление на България.

Сред основните мотиви на Патриотичния фронт да постави ребром въпроса с подкрепата е демонстрираното безсилие на държавата пред ширещата се ромска престъпност, заплашваща за пореден път дори етническия мир – както става в село Гърмен, и липсата на решителни и ефективни мерки срещу битовата престъпност като цяло.
И определено може да се каже, че декларацията на парламентарната група на ПФ прозвуча като тревожна камбана, чийто сигнал „пожар” събуди и други парламентарни групи.

Подкрепата следва изпълнението на договореностите

Валери Симеонов ясно и в прав текст предупреди ГЕРБ и кабинета на Борисов, че подкрепата на Патриотичния фронт за правителството ще бъде оттеглена, ако до 1 юли не бъдат изпълнени поетите ангажименти в седем важни направления, сред които водещи са борбата с битовата престъпност и промените в Изборния кодекс, свързани с въвеждането на задължително гласуване или активна регистрация на избирателите, както и пресичане на търговията с гласове и изборните манипулации.

Всъщност прави впечатление, че с част от своите искания Патриотичният фронт буквално подава ръка на правителството и на формациите, които го подкрепят, за изпълнението на ангажименти на изпълнителната власт, които тя пренебрегва или отлага.
Надали е възможно друго тълкуване на исканията за незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на ромския квартал „Кремиковци”, (има издадени заповеди на ДНСК за събарянето на 124 такива постройки), за изграждане на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015 г. на увредените участъци от тях,  за завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч и износ на дървесина, както и за решаване на институционалните проблеми, свързани с българските общности зад граница.

Дори и да звучи парадоксално, със своята декларация Патриотичният фронт на практика настоява правителството и мнозинството в Народното събрание да си свършат работата.
И ако някои възприемат това като ултиматум, значи просто не са дораснали до разбирането, че държавното управление е изпълнение на договор с избирателите, които в качеството си данъкоплатци плащат всичко – от заплатите на депутатите и министрите, до охраната им от НСО.

Прави впечатление, че в стенограмата от заседанието на правителството в сряда няма и дума за поставените от Патриотичния фронт условия, а цялото заседание преминава в своеобразна превъзбуда от докладваните от финансовия министър Владислав Горанов данни за преизпълнение на плана за приходите в бюджета и коментарите на премиера, който казва, че кабинетът е преборил корупцията, щом приходите растат с такива темпове…

А иначе още по време на сутрешното заседание на парламента в сряда имаше среща между председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Сименов.  След нея Цветанов съобщи, че през следващата седмица ГЕРБ ще подготви становище по седемте точки от декларацията на Патриотичния фронт и на 9 юни ще проведе работна среща с парламентарната група на патриотите.

Цветанов обаче потвърди, че от ГЕРБ няма да внесат предложения за промени в Изборния кодекс, защото промени в „12 без 5” винаги отварят възможността за много спекулации и внушения. В тази връзка той заяви, че е възможно ГЕРБ да се съобрази с искането на ПФ за завишаване на санкциите за купуване и продаване на гласове, но не с промяна в Изборния кодекс, а с изменения и допълнения в Наказателния кодекс.
Седемте искания на Патриотичния фронт са част от правителствената програма. Това коментира пред репортери в Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. 

По думите му, огромната част от позициите, които изрази Патриотичният фронт, са действително основани на правителствената програма. Радан Кънев препоръча да се подходи отговорно и конструктивно към тази позиция на патриотите и да се водят разговори, както и да се мисли за реалистични срокове, защото всичко това в рамките на месец може би не е дори възможно. Той изтъкна още, че всичко, което е стъпило на програмата на правителството, е общ ангажимент на формациите, които го подкрепят, и трябва да бъде изпълнено.

Настояването на Патриотичния фронт държавата да си свърши работата, както и да се предприеме решителна и ефективна борба с битовата престъпност получи подкрепата и на социалистите в парламента. Практически същият съвет даде и лидерът на АБВ Георги Първанов, според когото държавата трябва да респектира всички онези, които се опитват да провокират напрежение в Гърмен.
По думите на Първанов след Гърмен може да избухне напрежение и в други български общини, включително и в големи градове.

Проектът за промени в Конституцията вече е внесен

„Подписали сме се под внесения от ГЕРБ проект за промени в Конституцията, няма да си оттеглим подписите. Имахме свои предложения и те бяха приети”. Това каза след срещата си в сряда с Цветан Цветанов съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.
Всъщност след едноседмично чакане, във вторник депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание проект за изменения и допълнения в основния закон.

Под четвъртата поправка в него са се подписали 132-ма депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, както и осем депутати от БДЦ. За да минат поправките на първо четене, са необходими 180 депутатски гласа, но за да се стигне до второ гласуване са достатъчни 160.
Според предложенията за промени Висшия съдебен съвет трябва да се раздели на две колегии – съдийска и прокурорска, и мандатът му да бъде намален от 5 на 4 години.

Друга промяна е въ-веждането на правомощие на адвокатурата да сезира Конституционния съд, когато закон засяга правата и свободите на гражданите.
От парламентарните групи на БСП Лява България, ДПС и АБВ побързаха да оглясат, че няма да подкрепят исканите поправки в Конституцията, което прави ремонтът й „мисия невъзможна”. Засега.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки