Културно-нравственият подвиг на първоучителите


28 Май 2015, Четвъртък


Как историята сплете ореол над иконите им



За големия ни духовен празник 24 май реших да транскрибирам името България на глаголица. Хванах се с лупа в ръка и макар несръчно, но от сърце, се получи. Но защо не на кирилица? Мисля че, макар и останала в практическо забвение, глаголицата е дълбоката основа на славянското духовно пробуждане. Константин Философ, приел монашеското име Кирил малко преди смъртта си, я създава около 865 г. по молба на моравския княз Ростислав с тенденция за славянска черква. Именно в Моравия, а по-късно и в Блатненското княжество (Панония) на княз Коцел, заедно с брат си Методий той обучава ученици на глаголическо писмо и увеличава фонда на първите преводни славянски книги.

Знаем учениците им – сега свети Седмочисленици, от български православен календар. Без гостоприемството на българската държава прогонените книжовници нямаше да достигнат своя интелектуален разцвет. България става класическа страна на средновековната славянска писменост и култура. Представа за преводите от гръцки език на светите братя Кирил и Методий дават достигналите и до наше време първи глаголически паметници „Зографско евангелие“, „Мариинско евангелие“, „Синайски псалтир“, „Синайски требник“.

Това трудолюбиво натрупване като дело и география позволява по-късно  кирилицата да премине като азбука у руси, сърби и да стане основа на руската, сръбската, а за дълго и на румънската култура и литература. Глаголицата пък векове наред е използвана от чехи и хървати.
За България Кирил и Методий са двойни светци – и на източноправославната църква, и на българската културна съвест.

Признати са като покровители на Европа,  отдавна са зачетени и от противоречивото, но дълбоко култивирано римокатолическо вероизповедание. Тяхното дело постави началото на духовната ни независимост, въпреки робските перипетии в българската история. Чрез вечния подарък на тяхната азбука и до днес нашето четмо и писмо се отличават с оригиналност и неприкосновеност, въпреки че тези чарове донякъде ни изолират от западния свят.

Делото на Кирил и Методий е и урок по демокрация за всички, изоставащи в нея, за всички, които са осквернили със страх словото си. В този смисъл на техните мисии може да се погледне и като на завоевания за самочувствието на малките и манипулирани народи! Ненапразно Кирил се обръща към догматиците и консерваторите на триезичната теория с  думите от Евангелието на Апостол Марко: „Тежко вам, книжници и фарисеи, задето взехте заедно ключовете на познанието , но и на желаещите да влязат пречите.“

Техният път бе и допълнително избуяло трънлив, но именно от него Бог и историята сплетоха ореол над иконите им. През прения минават най-различните им изпитания, включително и съдът над Методий през 870 година, когато той отговаря на деспотичните си озлобени врагове с притчата за философа, изпотен единствено от препирни с прости хора. Нищо ново под Слънцето! Та нима тоталитаризмът не ни спарваше и в мрака, дори без право на идейни и верски препирни?

Културно-нравственият подвиг на първоучителите е основна азбучна пътеводност, която винаги трябва да пазим от лъжи, чуждопоклонство и политическо робство. Да помним, че чрез свободата на словото, медиите и националната политика, доколкото е възможно, светите братя трябва да бъдат винаги сред нас и да не ни се сърдят на празника, гледайки ни от иконите и от Самарското знаме, на което са извезани!

Тодор Бакърджиев


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки