Как да се отървем от липомите по тялото


28 Май 2015, Четвъртък


Ако не пречат, отстраняването на тези доброкачествени тумори не е нужно


Липома (lipoma) произлиза от гръцката lipos – мазнина. Представлява доброкачествено туморно мастно образувание.
В повечето случаи се развиват по един или два такива мастни тумора, но понякога може да има и повече в различни части на тялото.
Множествените липоми са по-характерни за мъжете. Най-често възникват в средна възраст – между 30 и 50 години.

Обикновено са с големина от грахово зърно до около 5 см, като бавно нарастват и не променят обема си с години. Обикновено се разполагат подкожно, най-често в областта на шията, раменете, гръдния кош, ръцете, краката, гърба, а понякога и по лицето. По-рядко се констатират вътрешни органи, където има мастни клетки, например в храносмилателния тракт, около бъбреците, в млечната жлеза.

Липомът има овална форма и капсула, която го отделя от околните тъкани. Напипва се като мека и подвижна подутина, разположена под кожата. Ако не засяга нерви или кръвоносни пътища, не предизвиква болка. С уголемяването, с нарастване на съединителната тъкан, може да стане по-плътен.

Класификацията на липомите се определя в зависимост от тяхното местонахождение, наличието в тях на кръвоносни съдове и на съединителна тъкан. Тези с пръстовидна форма обикновено се появяват по шията и ако нарастнат прекалено, е възможно да затруднят нормалното дишане и преглъщане, да предизвикат астматични пристъпи.
Ако мастната бучка се намира в зони, които обикновено са покрити от облекло, тя може да предизвика болка или да се развие размекване на тъканите (мацерация).

Диагностицирането на външно видимите липоми става чрез оглед и напипване. Диагностицирането на такива образувания по вътрешните органи се извършва чрез компютърната томография.
Причините за формирането на липомите засега са неизвестни. Чисто статистически погледнато, предполага се наследственост. Съществуват мнения, че появата им е следствие на неправилната обмяна на веществата, дължаща се на систематичната липса на протеини в организма.

Липомите не се променят в злокачествени и поради това не се налага тяхното оперативно отстраняване. Това се допуска в случаите, когато бучката придобие твърда консистенция, забележимо увеличава размерите си, става болезнена и се възпалява често, притиска съседни структури, както и поради козметични съображения.
Въпреки скептицизма на медиците, лечението на това туморно образувание с народни средства е възможно. Самото наличие на голямо множество рецепти за това, споделяни от хора, които са ги изпитали върху себе си или върху свои близки, познати и пациенти, красноречиво говори за това. По-долу на тази страница поместваме няколко от тях.

В същото време медицинският контрол при провеждането на народното лечение е необходим. Достатъчно е веднъж на месец или два да се проверява състоянието и размерът на мастната бучка, за да се определи и това дали прилаганият метод е ефективен.
А ако пациентът успее да се отърве от това неприятно заболяване с помощта на нетрадиционни средства, то единствено медицинското заключение може категорично да потвърди това.


Няколко народни рецепти за лечение на липом

Рецепта 1: Взема се една голяма глава лук, измива се и запича в продължение на 15 мин. във фурната. Като изстине се обелва и се смила с месомелачка. На ситно ренде се настъргва парче домашен сапун с тегло, приблизително колкото е лукът. Двете съставки се смесват добре. С така приготвеният материал се правят компреси, докато подутината не стане съвсем мека и не почне да изчезва.

Рецепта 2: Ефективен е методът за лечение с жълтурче (Ranunculus ficaria). Прави се силна отвара от листата и цветните кошнички на растението. След като изстине до стайна температура, се правят компреси на мястото на липома, докато образуванието не се отвори и съдържанието му не изтече. Лечението да се прилага след консултация с лекар, тъй като растението е отровно.

Рецепта 3: Използва се билката каланхое дегремонтиана, наричана още стаен женшен. Съществуват два начина за приложението му. При първия свежият сок на растението се нанася върху марля и с нея се прави компрес на мястото. Според другия метод отново се прави компрес, но с лист от билката. Той се разполовява с тънък нож и върху кожата се полага със срязаната част надолу.

Рецепта 4: Свежо цвекло се измива и се настъргва на ренде и се полага върху липома. На мястото се прави превръзка. Недостатъкът на този метод е оцветяването на кожата от цвеклото. Поради това следва да се прави в почивните дни, при това на онези места от тялото, където оцветяването е малко вероятно да се забележи.

Рецепта 5: Използва се растението ароматна кализия (Callisia Fragans). То не е особено популярно в българската народна медицина, тъй като е познато само като декоративно растение. Способността му обаче да лекува редица заболявания, пред които съвременната медицина понякога се оказва безсилна, е безспорно доказана.
За лечение на липом се прави пюре от листата и ластуните и се налага върху мастното образувание. Отгоре се слага найлон, който трябва да е с размер, малко по-голям от този на обработваната област. Върху него се слага памучно парцалче и се закрепва с лейкопласт. Този компрес се сменя на всеки 10-12 часа. Забележимият терапевтичен ефект настъпва след 15-20 дни.

Рецепта 6: Чесънът, този буквално универсален природен лек, също има добър ефект при лечението на липом. Една скилидка, обелена и измита, се счуква в хаванче, докато се получи каша. Към нея се добавя равно на нея количество растително масло (олио или зехтин), двете съставки се смесват добре и получената каша с леки масажиращи движения се втрива в кожата на мястото на липома и малко около него. Тази процедура се повтаря няколко пъти в денонощието.

Рецепта 7: Смесват се равни части вода и амоняк. В течността се потапя тампон и се налага върху подутината, като се закрепва с лейкопласт. Това трябва да се прави 2-3 пъти в денонощието.

Рецепта 8: В равни пропорции се смесват заквасена сметана, мед и сол. Сместа се поставя върху липома и се превръзва. След като превръзката се махне, мястото се измива с топла вода. Лечението се повтаря всеки ден.

Рецепта 9: 1 ч.л. червен пипер се разстила върху марля. Добавя се водка или ракия, докато се получи гъста каша. Тя се налага на болното място без да се превръзва. След 10 мин. се отмива с топла вода. Това се прави 3 пъти на ден, като курсът на лечение е 21 дни.

Рецепта 10: Пшеничени зърна се правят на каша в устата и получената смес се поставя върху болното място. Отгоре се слага найлон и превръзка. Този компрес се прави всеки ден до изчезването на липома.


В категории: Здраве , Горещи новини

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Павел Георгиев
16.11.2020 02:07:00
0
0
Здравейте, нека да споделя и моя опит. Заминахмр с жена ми за Америка средата на юни 2020 г. Един месец по късно някъде към края на август ми се появи такъв липом на китката от горната страна с размер около 5 ст. , най вероятно заради големия стрес, които изживяваме. Днес 15 ноември легнах да спа наобяд и като се събудих с огромна изненада установих че се е разсеял. Станало е за няколко часа докато спя. Това, което се сещам, че съм приемал различно от други дни е комбинирани таблетки 2бр. в два последоватвлни дни (магнезий, калций и цинк). Но дали се дължи на това незнам, просто сега вече нямам спомен от липом. Ако някой има научно обяснение как се абсорбират тези липоми ще ми бъде интересно да разбера, ако ми се появи отново.
6
Христина Андреева
01.10.2020 10:07:58
0
0
Благодаря за полезната информация ! Съпругът ми има голям липоми на гърба , а отскоро му се появиха и между ребрата и по нервите на гърба .
5
Кристина
09.06.2020 10:54:43
0
0
Здравейте! Искам попитам за ефикасен начин за лечение на липом че на сливица. Не мога се оперира. Защото ми откриха хашимото и упойка та колкото и да е местна ще ми предизвика други симптоми засега. Моля ви помогнете ми!
4
Мария
17.02.2020 12:31:47
3
0
Рецепта 5 действа 100%.Мъжът ми имаше топче на гърба колкото малък орех.Започна и да го боли.За три дни болката спря,а за 3-4 месеца топчето се разнесе.Бъдете търпеливи и постоянни.
Сменя се превръзката сутрин и вечер
3
Анониммо
25.06.2017 23:32:35
14
5
Здравейте,минала съм през това да имам тази мастна тъкан и наистина не е приятно.Ще ви кажа едно ,за тази мастна тъка няма някакви билки да те излекуват,все пак това е топче и това топче няма как от някакви билки просто да се стопи.Питала съм и билки съм чела,слагала не помагат само и единствено,за да не отида на хирург,за да ми го махне.Първото ми го махнаха,когато бях малка,но след това и друго взе,че ми излезе..какво ли не четох за махане,нищичко няма ,то неможе да се стопи,но се реших и отидох да го махна.Не боли работа за 20 секунди,принципно липома не рсте бързо,но не е приятно да ти е по тялото,главата и не знам ти къде си ..послушайте ме и който има липом отидете на хирург!Може и да не съм права,може и да има някояяя си лекувита билка за която малко се съмнявам...
2
Маргарета
24.03.2017 08:28:34
82
50
А как действа мед и бяло брашно на каша?
1
Жеко
18.11.2016 05:07:41
10
14
Медицински пиявици при лечението на липом и тумори. http://piqvica.bg
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки