Царица Елеонора и земетресението през 1913 г.


Царица Елеонора и земетресението през 1913 г.
Картичка с Мъжката гимназия в Търново след земетресението през 1913 г.
27 Май 2015, Сряда


На 1 юни 1913 г., събота, в 11, 28 минути силно земетресение връхлита Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Автор: Борислав Гърдев

Само за 20 секунди след три вертикални труса градовете са превърнати в развалини. Във Велико Търново са разрушени исторически църкви, сред които и „Свети 40 мъченици”, а катедралният храм „Рождество Богородично” е напълно унищожен.
Най-тежко пострадва сградата на Мъжката гимназия „Свети Кирил”, служила за лазарет, като под руините й остават десетки войници, ранени в Балканската война.

Според данни на застрахователното дружество „България” сградният фонд в Горна Оряховица е унищожен на 85%. Сред разрушените постройки са новият театър, казиното, хотел „Борис”, клонът на БНБ, читалище „Напредък”, сградите на захарната и керамичната фабрика, както и църквите „Света Троица”, „Свети Георги”, „Света Богородица” и „Свети Атанасий”.

В руини са основното училище и Девическата гимназия.
В Лясковец и Долна Оряховица пораженията върху сградите достигат 60%.
По щастливо стечение на обстоятелствата от този ден България има ново правителство, начело със Стоян Данев, което предприема необходимите действия за справяне с природната стихия.

Съпричастна с пострадалото население в района се оказва и царица Елеонора.
Само час след като научава за бедствието, тя изпраща телеграми до водещите софийски издания с апел за събиране на средства в полза на пострадалите.
Същия следобед с малка свита Нейно Величество пристига на място да се запознае с последиците от злочестината.

В Търново царицата посещава гимназията „Свети Кирил”, вече наполовине срината.
От прозорците й продължават да се веят „въжета“ от чаршафи, по които нещастните ранени се опитват да се спуснат до земята, но малцина оцеляват след падането си на твърдия терен.
Елеонора е потресена от срещата с осемгодишно момиченце, затрупано до кръста, но все още живо, което стиска в ръка кукла и с пресипнал глас и безумен поглед повтаря само: „Дай ми, дай ми!”

Царицата прави опит, хващайки го за раменете, да го изтегли от клопката, но притичалият отряд войници доста грубо я избутва с оправданието: „Извинете, госпожо, но това не е ваша работа!”
Елеонора посещава още Горна Оряховица и Лясковец, дарявайки лични средства за пострадалите.

На връщане към София, след разклона за Тетевен, тя се чувства зле, повръща, но не търси лекарска помощ, смятайки че случилото се с нея е временно неразположение.
Всъщност болестта й, започнала още от фронта при Чаталджа, напомня за себе си и ще я отнесе в гроба на 12 септември 1917 г., когато тя е само на 57 години.


Патриотичен календар

23 май 1900 г. — Избухва бунт против натуралния десятък в Дуранкулак, Балчишко (дн. община Шабла)

24 май — Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

26 май 1876 г. — След погрома на Априлското въстание Панайот Волов и Тодор Икономов се отправят за Румъния и при опит да преминат буйните води на придошлата река Янтра при Беленския мост на майстор Кольо Фичето се удавят

27 май 1850 г. — Населението в Белоградчишко се вдига на въстание, прераснало в цяла Северозападна България и известно като Видинско въстание

27 май 1866 г. — В Букурещ е създаден Таен български централен комитет (ТБЦК), приемник на който по-късно става БРЦК

27 май 1925 г. — Извършена е последната публична екзекуция в Европа — обесването на извършителите на атентата в катедралата „Св. Крал“ (сега „св. Неделя“)  Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев

27 май 1941 г. — След постъпки на властта в София от немските лагери са освободени около 12 700 македонски българи — военнопленници

27 май 1985 г. — В Рим започва процесът срещу Сергей Антонов, обвинен в съучастие в атентата срещу Йоан Павел II

28 май 1924 г. —Националният отбор по футбол на България играе първия си официален мач. Това става на VIII летни олимпийски игри в Париж, където губи с 0:1 от отбора на Ейре


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки