Как да комбинираме витамините за животните


Как да комбинираме витамините за животните
26 Май 2015, Вторник


Трябва да се внимава да не се получат несъвместимости

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Често се задава въпросът как може да се използват комбинирано витамините при животните, така че да не се получава несъвместимост. Нивото на тези биологично активни вещества силно намалява при редица заболявания и е резонно в такива случаи те да се добавят към порциона на добичетата. Но трябва да се знае как те се комбинират помежду си, както и с други лекарствени средства.

Комбинирането трябва да се извършва внимателно и предпазливо, за да не се получат несъвместимости, че да не се окаже накрая, че сме хвърлили доста средства на вятъра.
Витамин А най-често се комбинира с витамин Е в определено съотношение според вида на животното или птицата. И двата витамина са мастноразтворими. Витамин Е стабилизира витамин А и улеснява всмукването му през храносмилателния тракт и складирането в черния дроб. Когато се добавят аминокиселини, в случай че съдържанието им е под необходимото, се улеснява пренасянето на витамин А с кръвта, без да се превишава желаното количество. Правилното хранене на животните осигурява всмукването на витамин А от билковите растения, пчелния прашец, суспензията от хлорела и спирулина и от добавки.

Витамин В1.  При прилагането му трябва да се избягват комбинации с фолиева киселина, витамин РР и витамин В12 (при инжективно прилагане), тъй като се получават несъвместимости. От друга страна, действието на витамин В1 се удължава от мангановите соли, а от железните – бързо се разрушава. Така че стопаните трябва да бъдат внимателни.
Витамин В2. Той повишава активността си при наличие на усвоим белтък. При хранене с големи количества въглехидрати, този витамин се изразходва много бързо, а присъствието на тежки метали го разрушава.

Витамин РР. Нека се има предвид, че белтъците подпомагат задържането му в организма. При това, ако се прилага съвместно с аминокиселината триптофан, дозите му се намаляват, което може да има много ясно и категорично финансово изражение. При недостиг на белтъчини в храната витамин РР бързо се излъчва с урината и настъпва хиповитаминоза.
Витамин С. При възпалителни процеси, отравяния, при заразни заболявания, придружени с висока температура, се дават високи дози витамин С. Той е и сред най-силните антиоксиданти. Когато има чупливост на капилярите и наличие на кръвоизливи, се прави комбинация с витамин Р. Не бива да се прилага с медни, железни, сребърни и други съединения на металите, защото те бързо го окисляват.

Когато комбинираните фуражи не се съхраняват правилно, те бързо губят от съдържанието на витамин С в тях. Повишената влага и температура от 38 градуса също  „убиват” този жизненоноважен витамин. По принцип добре е да се знае, че витамин С е лесноразрушим и когато се ползват източници на витамин С, трябва да се подбират внимателно.
Витамин Д. Той се дозира различно според вида и породата на животното, според възрастта, физиологичното състояние и др. Витаминът регулира съотношението на калция и фосфора в организма и е особено важен за предпазване на младите животни от рахит, а при израсналите – от остеомалация.

При болни и страдащи животни лечебната доза от витамин Д трябва да се съобрази с наличието му в комбинираните фуражи, съдържанието на калций и фосфор в тях, с това дали животните са на оборно, или на пасищно хранене и др.
Витамин Е. Най-добрите „приятели” на витамин Е са витамин А и селенът. При комбинирано използване на витамин Е с ненаситени мастни киселини се спазва съотношението 2 мг към 1 грам.

Рибеното масло затруднява всмукването му, докато аминокиселините метионин и цистин, както и селеновите съединения, улесняват усвояването на витамин Е и подпомагат неговото действие. Младите подрастващи, бременните и възрастни животни се нуждаят от по-високи дози витамин Е.
Витамин К. Той играе ключова роля в съсирването на кръвта. Всички минерални вещества понижават активността му. Същото негативно влияние оказват и високите температури и повишената влажност.

Витамин Р. Това е най-добрият „приятел” на витамин С, който усилва действието му. Витамин В12 повишава стимулиращото му въздействие върху растежа на организма. Не е добра идея да го комбинирате с витамин В1, защото губи от активността си.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки