След изкарване на паша агнетата се обезпаразитяват


След изкарване на паша агнетата се обезпаразитяват
26 Май 2015, Вторник


Младите агнета и ярета много често боледуват от опасната паразитна болежка мониезиоза. Тя представлява тения, която засяга всички дребни и едри преживни животни.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Най-уязвими обаче в ранна пролет са невръстните тревопасни, които се заразяват като поглъщат много дребни почвени кърлежчета, в които се намират ларвните форми на мониезиите. Те се развиват впоследствие в червата на младите преживни и достигат внушителни размери – дължина от 1 до 6 метра и ширина – до 4 см. Затова и стопаните много добре ги познават и наричат с точното име – панделки, ленти, ширити и др.
За разлика от други дребни и ситни паразити, този няма шанс да се скрие и да не бъде забелязан.

Мониезиозата е изключително сериозно заболяване, тъй като нанася огромни загуби на фермерите. Икономическите щети се изразяват в намалена продуктивност, животните отслабват и не дават очаквания прираст в живо тегло (намалението е с 30-40 %). Тези огромни по размери паразити (спрямо теглото и размерите на агнето) се хранят за сметка на гостоприемника и така директно „измъкват” от джоба на фермера немалко средства, които той отделя за закупуване на фураж.

Голяма част от заболелите животни умират – смъртността е до 40-50 %. Мониезиите, бидейки в големи количества в червата, ги запушват механично, тъй като тенията достига големи размери в дължина и ширина. Освен това те силно намаляват общата защита на организма и създават предпоставки за възникване на много други заболявания. При клане на опаразитени животни се налага бракуване на много органи, които са поразени от тенията – черва, далак, черен дроб и др.

Мониезиозата е типично пролетно заболяване и се проявява в най-хубавия сезон от годинита или в началото на лятото. При поразените животни се наблюдава диария, сменяща се със запек, подуване на корема, намаляване на апетита, болки, скърцане със зъби, отслабване и отпадане.

Нормалното поведение на агнетата и яретата е да тичат, да подскачат и да играят. При страдащите обаче тези поведенчески реакции липсват. Растежът се забавя силно, лигавиците стават бледи, а вълната е без блясък и се проскубва. Характерна е лошата миризма на изпражненията на заболелите животни. Във фекалиите дори могат да се забележат членчетата на мониезиите – бели, сплескани и блестящи . При силни инвазии процентът на смъртност може да достигне високи граници – 50-80 %.

Съществуват редица ефикасни препарати, които задължително трябва да се прилагат поголовно на младите агнета, ярета и телета. Най-широко приложение намират медикаментите на база „Албендазол“ – суспензия и болуси. Добре е да се знае, че след прилагане на препарат срещу мониезия цялото пасище буквално побелява от изхвърлените паразити. Хиляди по-малки и по-големи бели лъскави „лентички” ще затрупат зелената морава.

Обикновено никой не си прави труда да събере тези паразитни „трупове” и затова на следващата година в същия район мониезията пак ще си царува, дори с по-голяма сила. Добре е стопаните да обират изпражненията и изхвърлените паразити и да ги унищожават чрез изгаряне.
За добра профилактика се препоръчва агнетата да се отглеждат на сухи пасища, непосещавани предната година от овце. Участъците около кошарите трябва ежегодно да се преорават, засяват и хигиенизират.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки