България и Беларус ще обменят студенти по аграрните науки


България и Беларус ще обменят студенти по аграрните науки
26 Май 2015, Вторник


България и Беларус ще обменят студенти и докторанти в сферата на селскостопанските науки, съобщи в Пловдив посланикът на Беларус у нас Н. Пр. Владимир Воронкович.


По проекта се работи от миналата година, когато ректорът на Аграрния университет /АУ/ в Пловдив проф. Димитър Греков, тогава министър на земеделието и храните, е преговарял с Държавната селскостопанска академия - Горки и с Беларуския аграрен университет.
Въпрос на време е да започне реалният обмен на студенти и докторанти по агрономически и технически специалности и Посолството на Беларус ще направи всичко възможно да съдейства за раеализацията на проекта, каза посланикът. По думите му интересът към обмен на бакалаври, магистри и докторанти е взаимен.

"Имаме силно развит аграрен комплекс - животновъдство, производство на мляко, на зърнени и кореноплодни култури. Произвеждаме и комбайни, трактори, тежкотоварни автомобили", каза Воронкович.
Той подчерта, че страната му има интерес от полезни контакти с България и в сферата на винопроизводството. В момента стойността на вноса на българско вино в Беларус се равнява на експортирания от страната ни за България твърд алкохол, а обемите нарастват всяка година, посочи посланик Воронкович.

Селското стопанство в Беларус дава около 30-40 процента от брутния вътрешен продукт на страната, а президентът Александър Лукашенко е поставил задача поне 7-8 милиарда долара да се получават от експорт на селскостопанска продукция.  
В Аграрния университет в Пловдив посланик Воронкович присъства на представяне на модерен учебен макет на трактор "Беларус". Машината е в реален размер и е на стойност 35 000 лева. Тя ще се използва в обучението на студентите към катедра "Механизация в земеделието", каза ректорът на АУ проф. Димитър Греков.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки