Говедовъдите искат повече пари за прясното мляко


Говедовъдите искат повече пари за прясното мляко
26 Май 2015, Вторник


Субсидиите да не падат под 20 стотинки за литър краве и 30 ст. за овче, настояват производителите в бранша


Кризата в сектор млекопроизводство продължава да се задълбочава, фалитите на средни говедовъдни ферми вече са факт, а след тях вероятно от пазара ще изчезнат и някои от основните производители на мляко и дори цели млекопреработвателни предприятия.
Мрачната прогноза е на членове на  Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ), които тези дни споделиха тревогите си в писмо до аграрния министър Десислава Танева.

От съюза подчертават, че въпреки проведените срещи с нея, нищо не се случва за решаване на проблемите в млечния сектор.
"Почти всички наши идеи или искания се отхвърлят и не се прави дори опит за тяхното прилагане", посочват от НСГБ.
Националният съюз на говедовъдите в България отправя няколко предложения до министерството, сред които е незабавното изготвяне на наредба за рекламиране на родното производство.

„В нея да залегне изискването всички млечни продукти, произведени от суровина, добита в страната, да имат надпис на етикета „Произведено от 100% българско мляко” на фона на българското знаме. Също така, да се проучи възможността да се намали срокът на годност на предлаганите пресни млека на 7 дни, а не както е в момента – до 20 дни”, предлагат говедовъдите.

Те настояват при провеждането на търгове за държавна поръчка за снабдяване с млечни продукти на армия, резерв, училища, детски градини, затвори, общини и други, за които се използват пари от държавния бюджет, да се купуват само продукти, произведени от българско мляко по БДС.
От съюза настояват още Българската агенция по безопасност на храните да проверява качеството на вносните млечни продукти, местата на препакетирането и етикирането им, както и дали българските млекопреработвателни предприятия работят по БДС или влагат в продукцията си растителни мазнини и сухо мляко.

Говедовъдите отново поискаха да се намали ставката на ДДС върху хранителните продукти или на част от тях, в това число и на храните от мляко и месо.
„До момента никой не ни е дал убедителен отговор защо това не е възможно за България, докато в много европейски страни, включително и Румъния, от 1 юни 2015 г. се прилага успешно”, посочват от НСГБ.

Според членовете на съюза, по същия начин стои въпросът за субсидирането на литър произведено качествено мляко и затова настояват за субсидия 20 ст. за литър краве мляко и 30 ст. за литър овче мляко.
Друго предложение до министър Танева е пасищата, мерите и ливадите да са само за животновъдите, а не изкуствено да се трансформират с цел източване на европейски средства.

Право на подпомагане по директните плащания на единица площ за пасища, мери и ливади да имат само животновъдите, в противен случай от НСГБ настояват за проверка на всички, които са заявили ливади за подпомагане по директните плащания и не са животновъди.
От съюза припомнят, че многократно са се обръщали към министър Танева за провеждането на работна среща само за сектор мляко, но досега такава не е проведена, което е довело до увеличаване на проблемите и нагнетяване напрежение у фермерите.

"Ако сега не се предприемат решителни и бързи действия за подпомагане на сектора от българското правителство и поставянето му в равни конкурентни условия на работа, близки до тези на другите страни от ЕС, то неминуемо ще фалира”, подчертават от НСГБ.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки