Приморско посреща 24 май с нов музей


Приморско посреща 24 май с нов музей
Музеят в Приморско е настанен в обновената и реконструирана някогашна градска баня
25 Май 2015, Понеделник


Експонатите в него са от района на крайбрежна Странджа планина и акваторията на морската община

Автор: Диана Славчева Снимки: Игнат Дяволов

Датата 24 май за Приморско е двоен повод за тържества – освен честванията за Деня на славянската писменост и култура, тя се отбелязва и като празник на града. Тази година в навечерието й отвори врати дългоочакваният от местното население общински исторически музей.
Идеята за него „отлежава“ вече дълги години, като до сегашната й реализация се стигна благодарение на усилията, положени от настоящата местна администрация и лично от кмета на общината д-р Димитър Германов.

Първата стъпка към създаването на музея бе направена през 2014 г., когато в сградата на Община Приморско бе открита временна изложба с артефакти, събрани през последните години в хода на проведените в района археологически разкопки. На нейна база, разширявайки колекцията с нови експонати, предоставени с колегиален жест от други музеи в страната – Националния исторически музей, Регионалния исторически музей в Бургас, Общински културен институт в Созопол и Центъра за подводна археология, намиращ се също в града, наследил древна Аполония, постепенно се изгражда експозицията на новия музей в Приморско. Тя е обогатена и с културни ценности, получени от частни дарители.

Новото духовно средище е настанено в сградата на някогашната градска баня. Тя е основно ремонтирана, като към нея е построено и допълнително крило. Финансирането на  приключилите само преди няколко седмици строителни дейности е осигурено след спечелване на проект по програма на Европейския съюз.

„Исторически музей – Приморско има за цел да експонира досегашните и включително най-новите открития на извършващите се археологически разкопки на територията на община Приморско. Изложените артефакти са материали, намерени в различни обекти –  крепостната стена при полуостров Урдовиза, надгробната могила при местността Ченгер, тракийското светилище Бегликташ и долмените, намиращи се около него – разкрива подробности директорът на музея Даниел Пантов, уточнявайки, че всички предоставени експонати са открити в района на крайбрежна Странджа планина и акваторията на община Приморско.

Той изтъкна, че експозицията е богата и ще бъде интересна за всички посетители, които ценят и се интересуват както от най-древна история, така и от изминалите до днес времена. Сред най-интересните експонати в нея се открояват гробните дарове от могилата в местността Ченгер и магическите предмети, принадлежали на жреца, който обслужвал и светилището Бегликташ, явяващи се част от гробния инвентар. Атрактивни са и артефактите от некропола на Аполония Понтика, а също и един много рядко срещан съд, представляващ урна зърнохранилница от ранножелязната епоха.

Освен археологията, музеят разполага и с етнографска сбирка, която предоставя на посетителите информация за живота и бита на хората от няколко поколения назад. В нея са експонирани носии, предмети от ежедневието, инструменти, посуда и много други интересни, особено за чужденците, предмети от ежедневието на нашите прадеди.
„Музеят очаква да получи и съхрани културни ценности от различни епохи, дарени от местното население, съхранявани до този момент в домашни условия. Задачата му е и да опази, експонира и изследва ценности, с цел културно обогатяване на всички посетили го“ – допълва директорът му Даниел Пантов.

Докато разглеждат експозицията в музея, посетителите ще бъдат насочвани и към основни и интересни исторически обекти, които може да се видят на територията на община Приморско. Сред тях най-атрактивни са тракийското светилище Бегликташ, крепостта Вълчаново кале, чиито останки се извисяват над река Ропотамо, и др.
Целта на местната общинска администрация е да се развие културният туризъм в този  регион, за да се привлекат още повече туристи, като в същото време новооткритият музей ще спомогне и за повишаване самочувствието на жителите на морския град, на техния дух и национално самосъзнание.


Във витрините на експозицията са намерили място множество интересни артефакти, открити при археологическите проучвания в региона

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки