Черноморска изложба ще пътува от Бургас до Ню Йорк


Черноморска изложба ще пътува от Бургас до Ню Йорк
Плакат на изложбата „Морето сближава всичко далечно”, която ще бъде представена от 15 до 26 юни 2015 г. в седалището на ООН в Ню Йорк, а дотогава ще гостува в Бургас
25 Май 2015, Понеделник


През август 2014 г. по предложение на Международната картографска асоциация, с цел популяризиране значението на картите и геоинформацията,

Автор: Десант

ООН обявява 2015-2016 за Международна година на картата.
Разбира се, в случая се има предвид не картата за игра или кредитната карта, да речем, а различните видове географски карти, предоставящи подробна информация не само за разположението на природните обекти, но и за разпределението на природните ресурси, на административното деление на континенти и държави и дори на това как в даден момент изглежда звездното небе.

Човечеството ясно осъзнава, че без наличието на подобни геопространствени данни и картографски архив, прогресът на цивилизацията ни не би бил възможен.
По повод Международната година на картата 2015-2016 в Атриума на Бургаския свободен университет в края на седмицата бе открита изложбата „Морето сближава всичко далечно“, която представя Западния (т. е. българския) черноморски бряг като средоточие на ранни цивилизации, което се илюстрира посредством най-ценните от историческа гледна точка 30 картографски изображения, които са датирани от II до XIX век. Те се съхраняват в световни и български колекции, събрани в тематичен модул, озаглавен „Западното Черноморско крайбрежие в стари карти и гравюри“.

Експозиционният модул „Хора и градове“, който е част от изложбата, запознава обществеността със Старинния Несебър като световно културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.
Отделно са експонирани и съвременни карти – специално дарение на Българска картографска асоциация за Библиотеката на ООН в Ню Йорк.

След премиерата й в Бургас през месец юни изложбата ще бъде представена в централата на ООН в Ню Йорк, по предложение на Постоянното представителство на България в Организацията на обединените нации. Инициативата е част от националния план за участие на страната ни в Международната година на картата 2015-2016 и е проект на Международния търговски и културен център „Геопан“ – Бургас, явяващ се член на Българската картографска асоциация.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки