Родни ритми и занаяти завладяха далечна Малага


Родни ритми и занаяти завладяха далечна Малага
Българската „къщичка“ по време на панаира в Малага
25 Май 2015, Понеделник


За четвърта поредна година българската общност в Малага представи достойно родината ни в Седмицата на културите и сътрудничеството,

Автор: Георги Ваташки

която се провежда традиционно в едноименния испански град. Тя е част от XXI-ия Международен панаир на културите „Фуенхирола“ и се организира от 2010 г. между 29 април и 3 май, като има за цел да представи обичаите и културата на етносите, населяващи областта Андалусия, както и да насърчава съвместните инициативи между хората от различните народности.

На централния булевард Paseo del Parque бяха изградени временни щандове, на които организациите на отделните общности можеха да демонстрират на гостите на града своите постижения, проекти, национална кухня и изкуство. Организатор на българската „къщичка“ бе асоциация „Малага България 2010”, която предложи на посетителите на панаира ястия от българската национална кухня, както и ръчно изработени художествени произведения. Представена бе и изложба на предмети, характерни за родния фолклор и занаяти.
Още в първия ден на Седмицата на културите българският щанд бе посетен от кмета на градчето домакин Франциско де ла Торе, който бе посрещнат с традиционната българска питка с шарена сол. Той отличи нашето представяне като едно от най-атрактивните на изложението.

Особено впечатляващо бе участието на нашенците в музикалната програма. Единодушно любимка на публиката стана даровитата певица Кристина Панчова, която с вълшебния си глас спечели много приятели на България. Препълненият летен театър я посрещна с бурни аплодисменти, когато започна своя рецитал с песента „Мой стих” на Нели Рангелова. Аплаузите за таланта й не стихнаха до края на нейната изява, ознаменуван с хита на Тони Бракстън Unbracke my heart. Преди да слезе от сцената Кристина развълнува до сълзи публиката с незабравимата песен на Емил Димитров „Моя страна, моя България”, обявена за любима песен на българите зад граница за всички времена.

Асоциация „Малага България 2010” бе поканила няколко състава за народни танци да представят българския фолклор, между които бе и съставът „Български ритми” и ансамбъл „Звездици“ към Първото българско неделно училище „Родина“ в испанския град. Възпитаниците на школото зарадваха нашенците и гостите на българската „къщичка“ с прекрасните си изпълнения с класическите родни мелодии - „Пътнико свиден” и “Роклята на мама”.

Талантливите изпълнения на танцьорите грабнаха сърцата на публиката и в края на проявата на сцената се изви общо кръшно хоро от българи и испанци, начело на което се развяваше  родният трибагреник.
За успешното участие на българската общност в Седмицата на културите с почетни статуетки на областта Андалусия, връчени от заместник-кмета на испанския град Франсиско Фуертес, бяха отличени асоциация „Малага България 2010” и ансамбъл „Звездици”.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки