Изложба с рисунки на автора на „Мила родино“


24 Май 2015, Неделя


От този петък в зала „Русе“ на Историческия музей в едноименния дунавски град са изложени живописни платна, изненадващо родени не под четката

Автор: Десант

на някой именит художник, а на... автора на българския химн „Мила родино“ д-р Цветан Радославов. Изложбата е организирана от Община Свищов, ХГ „Николай Павлович“ и Исторически музей – Свищов.
Творецът е роден през 1863 г. в Свищов в семейство на видни възрожденци и родолюбци. През 1888 г. той завършва висше образование в Прага – специалност „История и славистика”, след което в продължение на пет години преподава в Априловската гимназия в Габрово. От 1893 г. следва второ висше в Лайпцигския университет, където се дипломира като доктор по философия и магистър на изящните изкуства.

Очевидно Цветан Радославов е личност с богата духовност и целта на настоящата изложба е да покаже и популяризира неговото художествено творчество и в Русе, след като вече гостува в Националната художествена галерия, в Софийската градска художествена галерия и във великотърновската галерия „Борис Денев”.
Три от творбите са на историческа тема – „Патриарх Евтимий се прощава с паството си”, „Старобългарски войни” I и „Старобългарски войни” II. Те са създадени през 1912 г.
Особен интерес предизвиква платното „С параход по Дунава”, рисувано през 1882 г. В него съвсем младият Радославов по един много живописен начин прави опит за портретна характеристика на хора от своето обкръжение.

За съжаление, за този велик българин се знае твърде малко. “Той е бил учител, енциклопедист, текстописец, певец, художник и философ, който е оставил след себе си много ценни неща. Причина той да не стане популярен е, че е изключително скромен човек, който няма и потомство, което да разпространява творчеството му“ - отбеляза неотдавна пред медиите Цветанка Величкова от Научния архив в София.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки