Европа ли? Тя стига до Градец


Европа ли? Тя стига до Градец
Ето така изглежда защитената от „Натура 2000“ земя край Градец. Доскоро Асланов произвеждал там екологично чисто сено
23 Май 2015, Събота


Местните цигани изтърбушиха 1500 декара плодородна земя

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Нали сте гледали и слушали за чудесните европейски програми за екологично земеделие? В някои страни те се радват на огромен интерес и са много успешни. На родна, българска земя обаче, невинаги е така.
Ще прочетете за брутално безобразие, прикривано от общинска и държавна власт. То се случва днес, когато правителството, в лицето на министър-председателя Бойко Борисов, гръмко се хвали за освободените европейски проекти, замръзнали (истина е) по времето на краткотрайното, жалко и манипулирано управление на предишния кабинет.

Предистория

Александър Асланов, млад мъж от Бургас, защитил проект по производство и окосяване на екологично чисто сено. И започнал работа в землището на село Градец, в защитената от европейската програма „Натура 2000” Котленска планина.
Всичко било наред, сеитбата и обработката вървели, докато един ден с ужас не видял огромни дупки в пасищата и ливадите, които стопанисва. Оказало се, че от 8 години 6 фирми са получили проучвателен лиценз за добив на „градешки камък” там. Нито една, обаче, няма постоянен.

Много градове у нас са облицовани с такъв камък, но в печално познатото село няма нито един тротоар, а площадът представлява окаяно и кално място. Като съвестен български стопанин, Александър тръгнал да проучи нещата по официалния път.
Сигнализирал всички възможни институции и получил от тях плашещ, но аргументиран отговор: Процедурата е сгрешена, става дума за проучване, не за добиване, но няма законова основа то да бъде забранено. Всъщност, това решение е от 2012 г. и не е одобрено нито от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, нито от резидента на държавата в Сливен.

Последното, което Александър чул от губернатора: „Досега областен управител не си е позволявал да изкаже различно мнение от това, което министерствата изразяват по отношение на концесиите”.
И още от неговия заместник Пейчо Пейчев: „Фирмите масово използват порочната процедура да кандидатстват за предварително проучване, което използват за добив, без да имат право на това. Това е било практика в цялата област и досега е ставало с мълчаливото съгласие както на Областна управа, така и на МРРБ, но сега тази практика се прекъсва.”

Докато се прекъсва, орди от местни роми (6000 на брой, при 100 души българи) вършеят безнаказано в землището, ровят за „градешки плочи”, вадят ги изпод земята и ги носят на фирмите, които ги продават. С каруци и камиони камъните са изнасяни безмилостно през орна и обработваема земя, чиито собственици не смеят да обелят и дума на „работниците”.

Интермедия

Какво знаете за градешките цигани? Те са популярни, като част от съвременния български фолклор. Надуват автомобилна гума с уста, пердашат най-лютите кючеци, вършеят по Черноморието като едни от най-изкусните крадци, безнаказано пасат конете си в чужди земи и са несанкционирани от когото и да било.

О, грешка! Някои от тях имат по няколко десетки акта за административни нарушения, но... не са платили нито един. Защото са безработни, социално слаби са, на помощи живеят и са клети граждани на България. Достойни за съжаление.
Въпреки това, на къщите им (много от тях – напълно незаконни) са набучени сателитни чинии, а те самите друсат гюбеци денонощно, пеят и се веселят, като преди свършека на света. Това местно общество, нахъсано от фирмите проучвателки, трали денонощно защитената българска (европейска?) земя и вади от нея ценния камък.

Само факти

Нарушават се Законите за почвите, Законът за биологичното разнообразие, Законът за собствеността и ползването на земеделските земи и много други. Ощетява се държавата, тъй като се добиват подземни богатства без да се плаща и един лев за това. Така твърди Александър Асланов и без да се разровите особено в законодателните хартии, ще разберете, че това е факт. Който не го топли по никакъв начин, след като последно видял 8-метрови дупки в земята, която обработва.

Пред журналисти той публично покани вездесъщия министър-председател да дойде в Градец и лично да се запознае с безобразието. И обвини пряко местния кмет, който покровителства това, което става. Спомена и за зловеща горска сеч, която извършват циганските семейства. За нея мълчанието от местната власт е знаково.
Ако въпросът е „Защо?”, стопанинът го обяснява с идеята, че приличащите на египетски скакалци градешки цигани масово дават своя вот по време на избори за... която партия ги поддържа. Дано не се изненадате, че е ДПС.

Последствията

Александър Асланов е потърсил помощ от европейския депутат от „Патриотичен фронт” Ангел Джамбазки. Той обеща да сезира Европейската комисия по земеделие и екология, която да зададе официален въпрос към България за ужасното безобразие. И да внесе в българския парламент предложение за промяна в Наказателния кодекс, която да въведе като криминален текст „унищожаване на земеделска земя”.

След като ви е ясно тромавото мислене на Европарламента и десетките комисии в родния парламент, се сещате как ще бъде решен проблемът.
Александър заяви пред нас: „Имам няколко дипломи за висше образование. Зная 4-5 европейски и източни езика. Ако това продължи, ще потърся реализация извън България.”
Честито! Да сте го чували и друг път?


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
24.05.2015 03:10:10
0
0
Тъжна родна картинка.След кто не може да управлява "лошокачествения матрял",по европейски стандарти,Богочовека толерира електората който разбира най-добре."Аз съм прост и вие сте прости,ще се разберем".Въпросът е ДОКОГА?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки