85 години от рождението на Комня Стоянова


85 години от рождението на Комня Стоянова
23 Май 2015, Събота


На 85-ата годишнина от рождението на голямата странджанска народна певица Комня Стоянова е посветено тазгодишното XXIII издание

Автор: Веселин Максимов

на националния Странджанско-тракийски събор „Божура”. Записаните участници са 60, а броят на изпълнителите надхвърля 300 души.
Два дни (30 и 31 май) красивата местност ще бъде огласявана от гласове и народни инструменти. Задължителната програма за индивидуалните изяви е две народни песни от странджанската или тракийската фолклорна област, дълги до 5 минути. Групите за автентичен фолклор ще пеят една или две песни от двете фолклорни области, до 6 минути.

Новото в рамките на събора тази година е конкурсът „От раклата на баба”. Той ще представи оригинални странджански рецепти за традиционна закуска. Но всеки, който иска да блесне със своите манджи, задължително трябва да изпее една непопулярна странджанска песен. За наградата „Комня Стоянова” е наложително едната песен да бъде от нейния легендарен репертоар.

Тази година кметският приз „За цялостен принос към събора” печелят две гласовити българки, прославили нашата Родина по целия свят – Янка Рупкина от Богданово и нейната приятелка Калинка Згурова от Дебелт. И двете са носителки на престижната музикална награда „Грами”. Въпреки световната слава, винаги са подчертавали, че са от община Средец в България.

На 31 май е гала концертът, в който на сцената ще излезе и детска самодейна група „Комня Стоянова”. Малко преди това хилядите изсипали се на „Божура” ще замлъкнат, свели глави в почит на легендарния борец за свобода Стефан Караджата. На мястото ще бъде открит бюст-паметник на войводата, потомък на родове от Стефан Караджово и Бимбаловци.
След това е надпреварата „Вкусовете на Странджа – живо наследство: Закуската на баба” . Жени ще представят направени от тях, по стара рецепта, баници, тиганици, мекици и сладка.

Празненството ще закрият жителки на село Момина църква, запазили нашето  наследство до днешен ден – фолклор, архитектура и нрави. Там все още се изпълняват обичаите „Герман” и „Еньова буля”. Последното събитие от (всъщност извън) събора ще бъде факелно шествие, на 2 юни, което ще тръгне от паметника на Караджата и ще стигне до паметника на загиналите за свободата на България в Средец.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки