Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
22 Май 2015, Петък


Активност в интернет пространството, малко класика и реверанс към полезните насекоми


Русия заплаши „Фейсбук“ с цензура

Директорът на руския медиен регулатор „Роскомнадзор“ Александър Жаров е предупредил компаниите „Фейсбук“, „Туитър“ и „Гугъл“, че може да им бъдат наложени санкции, в случай че продължат „противозаконните си действия“ и нарушения на руското законодателство, съобщи в сряда вестник „Известия".Според руското издание, става въпрос за „глоби и блокиране на страници с противозаконна информация“.

По думите на официалния представител на „Роскомнадзор“ Вадим Ампелонски, „подобен род писма са постоянна практика в общуването с чуждестранни интернет компании“.
Той е изразил надежда, че в този случай посочените субекти ще изпълнят исканията, които руският медиен регулатор нееднократно им е отправял, отбелязва още вестникът.


Обама постави световен рекорд в „Туитър“

Президентът на САЩ Барак Обама постави световен рекорд по най-бързо набиране на последователи в „Туитър“, предадоха преди дни осведомителните агенции, позовавайки се на съобщение на Книгата за рекордите на Гинес.

В понеделник стопанинът на Белия дом е открил акаунта си @POTUS (President Оf Тhe United States) в „Туитър“ и само за пет часа успял да събере един милион последователи.Предишният рекорд принадлежи на холивудската звезда Робърт Дауни-младши, който през април миналата година събра в „Туитър“ един милион последователи за 23 часа и 22 минути. Акаунтът на Обама вече е регистрирал над 1,5 милиона последователи.


Хакери атакуваха Федералния резерв на САЩ

Успешна хакерска атака бе засечена тези дни във Федералния резерв (ФР), изпълняващ функциите на Централна банка на САЩ. В края на април хакери атакуваха и влизащата в структурата на ФР резервна банка на Сейнт Луис, предаде „Ню Йорк таймс“.

„Последното проникване бе предшествано от цяла серия хакерски атаки над правителствени системи, които бяха осъществени в изминалите месеци. Те засегнаха в това число и системите на Белия дом, Държавният департамент и дори личната пощенска кутия на президента“ - припомня изданието.

По информация от банката в Сейнт Луис, откъдето потвърдиха атаките, киберпрестъпниците са успели в течение на известно време да пренасочат потребителите, работещи с отделни интернет сервизи на банката, към специално създадени от хакерите страници, напомнящи на външен вид сайта на финансовата институция.

Въпреки че всичко това се случва през април, все още е неизвестно кой стои зад атаката.
Както се отбелязва, по всичко личи, че лицата, внедрили се в компютърните системи на банката, са имали сериозна подготовка. Засега не е ясно какви щети на потребителите е нанесло посещаването на фалшивите страници, но „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че хакерите евентуално са получили ценна информация, включително адреси на електронни пощи и пароли на сътрудниците на банката.

В понеделник финансовата институция в Сейнт Луис публикува в официалния си сайт обръщение към лицата, използвали интернет ресурсите й, с препоръка да си сменят паролите.


Откриха автентичен портрет на Шекспир

Вече се знае как точно е изглеждал великият Уйлям Шекспир, след като британски учен откри негов портрет в учебник по ботаника от ХVІ век. Това засега е единственият известен автентичен образ на легендарния драматург.
Ботаникът и историк Марк Грифитс прави откритието си преди цели 5 години, но до момента той не е намирал доказателства, с които да го потвърди.

Откритата гравюра се намира на заглавната страница на книгата „Билки, или историята на растенията“ на Джон Джерард и е от 1598 г. Илюстрацията е декорирана със сложни плетеници, цветя и символи, които обграждат четирима мъже – Джерард, известния ботаник Рембърд Додоен, ковчежника на кралица Елизабет – Бъркли, и Шекспир.
Чрез множество ребуси и шифри Грифитс успява да разкрие истината кой кой е.


Белият дом ще защитава пчели и пеперуди

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама обяви тези дни новия си план за противодействие на опасното намаляване числеността на популациите на пчелите и пеперудите от вида данаиди, известни още и като монарх. Тези насекоми играят огромна роля в селското стопанство на Северна Америка.

Затова в следващите пет години Белият дом предлага да приспособят за пчелите милиони акри федерална земя, като призовава за целта фермерите да използват по-малко пестициди.
Американските пчелари се оплакват, че поради болести и различни екологични проблеми, колониите на медоносните пчели в страната са намалели с над 40%. 


Забраниха на Бан Ки Мун да посети Северна Корея

Властите в КНДР анулираха в последната минута визитата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в страната. Той трябваше да посети промишления комплекс „Кесон“, като за първи път от 20 години в Северна Корея щеше да стъпи лидер на Организацията на обединените нации. Това не се е случвало от 1993 г., когато там гостува Бутрос Гали.
Пътуването на Мун бе планирано за 21 май и първоначално бе одобрено както от официален Сеул, така и от Пхенян.

Обратът настъпи ден след като главата на световната организация призова севернокорейския режим да се въздържа от всякакви действия, които може да засилят военното напрежение на полуострова, отбелязват световните агенции. Пхенян никога не оставя без отговор изявления на чуждестранни лидери, които пряко или косвено й вменяват отговорността за евентуална ескалация на напрежението, коментират международните наблюдатели.

При визитата си в началото на седмицата в Сеул Бан Ки Мун изрази опасение за „нова надпревара във въоръжаването и нарастване на напрежението в региона", след като Пхенян съобщи за успешно изпитание на балистична ракета, изстреляна от подводница, в нарушение на резолюции на ООН.

Той обяви също, че в четвъртък планира да посети междукорейската икономическа зона „Кесон“, която е от северната страна на разделителната линия между двете Кореи.
Въпросният промишлен комплекс е разположен в КНДР, на десетина километра от границата. В него работят 53 000 севернокорейци в 120 южнокорейски производствени компании. Обектът е жизненоважен източник на средства за севернокорейския режим, който задържа заплатите в твърда валута, изплащани на гражданите му, и им дава само малка част в местна валута.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Кристовская
22.05.2015 17:12:08
0
0
Русия има основателно право да защити своите граждани от нахлуването в личнотоим пространство и проследяване чрез интернет от американските компании Гугъл и Фейсбук- чието сътрудничество с ФБР и ЦРУ е доказано с факти.Всеки който има желание може може да се запознае по- подробно с изнесената за това информация. Що се отнася до Барак Обама- неговият висок рейтинг е единствено съизмерим ако говорим за поставен рекорд за подпалване на военни конфликти за най- кратък срок!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки