Съветът на Европа ще се бори с „терористичния туризъм“


Съветът на Европа ще се бори с  „терористичния туризъм“
22 Май 2015, Петък


Приет бе допълнителен протокол към Конвенцията за предотвратяване на тероризма от 2005 г.


Външните министри на европейските страни приеха първата група от правнообвързващи  международни стандарти, засягащи т. нар. „чужди терористични бойци“. Мерките са набелязани в допълнителен протокол към Конвенцията на Съвета на Европа  за предотвратяване на тероризма от 2005 г., която досега е подписана от 44 от 47-те държави членки на организацията.

Протоколът ще изисква тези страни да обявят за незаконни различни действия, включително и умишлено участие в терористични групи или обучение в тероризъм, както и пътуванията в чужбина с цел тероризъм. В тази връзка с документа се въвежда понятието „терористически туризъм“, като „туристи“ се наричат членовете на терористични организации, вербувани на Стария континент. Те пътуват до Близкия изток, воюват там, след което се връщат в Европа. 

Постоянно разширяващата се „Ислямска държава“ (ИД) предизвика такива специфични феномени  като „секс джихад“ и „джихад туризъм“. В първия случай младите мюсюлманки се включват в ИД, подтикнати от военна романтика, за да помагат на бойците за домакинството им и поддържането на сексуален комфорт.
„Туристите“ пък пристигат в терористичната групировка, за да изкарат кратки курсове по боравене с оръжие и взривно дело, а също и да взимат участие в бойни действия, след което се връщат в дома си – вече като вербовчици и проводници на тероризма по родните си места.

И е много трудно в тези случаи те да бъдат подведени под отговорност. 
За опасността от този род миграция неведнъж алармираха различни официални лица на всякакви нива. Барак Обама например преди време изрази безспокойствието си от европейските „туристи“, които могат безпрепятствено да попаднат на територията на САЩ. За подобна заплаха говори и шефът на ФБР в Русия Александър Бортников, който заяви, че в конфликта в Ирак са въвлечени около 100 страни, а броят на участниците в ИД е 20 000 души.

Сега Съветът на Европа предлага да се въведе углавна отговорност за опитите за вербуване с цел осъществяване на терористичен акт, за обучение в тероризъм, за опитите да се премине на територията на друга държава с цел извършване на атентат, за планиране и участие в терористични действия, за предоставяне или събиране на пари за бандитизъм, а също и за самата организация на пътуванията на терористите. Съгласно новоприетия от външните министри на европейските страни протокол, спецслужбите на отделните държави вече още по-тясно ще обменят данни за заподозрени и престъпници.

В предложения законопроект е предвидена възможността, ако някой подпомага извършването на терористичен акт, но не знае, че прави това, да се счита за съучастник. Срещу тази постановка обаче се обявиха правозащитници, тъй като този пункт влиза в противоречие с правата на човека. Освен това са известни случаи, когато чужденци, които са били привлечени в групировката, се разочароват от нейните идеали и се опитват да излязат от редовете й – някои успяват в това, но други биват убити от бойците за дезертьорство.

Предстои новият документ да бъде обсъден от правителствата на европейските държави, като се планира протоколът да бъде приет до края на 2015 г.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки