Корпулентна* димка за наивници около КТБ


Корпулентна* димка за наивници около КТБ
„Те се скитаха... винаги двама, винаги”
22 Май 2015, Петък


Тъкмо започнахме да научаваме за далаверите покрай банката, и се появи „списък с посетители”, който отклони вниманието от тях

Автор: Илияна Христова

Миналата седмица “Десант” предупреди, че ДПС се мъчи да изземе инициативата в разследването за КТБ и със сложни маневри да снеме отговорността от себе си. Вестникът току-що излезе от печат и обществеността бе “изненадана” със списък от лица, нахвърляни в тетрадка, които са посещавали банкера Цветан Василев. Придружен с писмо от самия него.

Така и не стана ясно истински ли е списъкът, пълен ли е, какво в крайна сметка означава той, дори да е верен. Но пък цяла седмица летят обвинения, оправдания, слухове, предположения, а ДПС мина в контранастъпление.
Така се оказа, че маневрите, за които предуп-реждавахме, хич не са сложни – безкрайно прости са, но пък ефективни.
Първо да започнем от най-главното – да припомним какво се случи с КТБ и какво сега искаме всички: банката фалира, виновниците трябва да ги разберем кои са, да понесат отговорност и да станат ясни схемите, за да не се допускат отново. Както и да се върнат на вложителите колкото се може повече пари.

Нищо, ама абсолютно нищо от всичко това не се решава с портиерски списък, който ни осведомява за лицата, влизали и излизали при Василев. Какво като го е посещавал някой? Той източвал ли е банката? Въртял е парите на банкера или на Пеевски? Дори и да е, списъкът доказателство ли е?
Нека няма грешно разбрали. Напълно е възможно списъкът да е и истински, възможно е голяма част от хората, които са ходили на килимчето пред банкера, да са участвали в разграбването на  трезора. Или  да са прикривали следи.

Но това, че някой е посещавал нечий кабинет, че е вписан в тетрадка, нито де факто, още по-малко  де юре го обвързва с далавери. Дори и всеки ден да са си говорили на ухо.
Всеки умен човек се смее на този списък – ние искаме списъци с акции, транзакции, подставени лица, изпрани и изпарени пари, а ни осведомяват за портиерски регистър.

Защо пропуснаха гардеробиера? Всичко около имената – и анонимният начин на поява, и подклаждането на слуховете (един път тетрадката бе истинска, писмото на Василев – не; после обратното; след това нещо бе истинско, ама пък не било пратено от банкера и т.н.), говори, че това е прах в очите на хората.

Мръвка за ожаднялата за трупове маса. Която ще разбуни духовете, настрои хората, ще е повод за мъст, линч, ще задейства “народен съд”, но без грам отношение към това кой как ограби банката, най-малко пък ще послужи пред истинската Темида.
Колкото повече масите се настървяват на този списък, толкова повече всеки нормален или поне средноинтелигентен човек ще си каже, че дори и да е верен, той няма абсолютно никакво отношение към разследването.

В миналото виждахме други подобни списъци – на агенти на ДС, на добри и лоши журналисти, на протестъри и контрапротестъри… Които също не показваха същината на нещата, а просто целяха да хвърлят някого на вълците – да вият, да се нахранят, да си утолят беса.
Естествено, никой не беше изяждан. Но пък седмици България се люлееше от “разкритията”, тресеше се, докато накрая всички забравяха какво търсят, искат, за какво се борят.

Така и с този списък – докато гледаме кой влизал и излизал от  кабинета на Цветан Василев, и то в момент, в който той бе най-тачената от властта личност, щедър меценат и банкер на годината, забравяме, че ние търсим пари и кражба. И че входно-изходното мероприятие няма отношение към тях.
Нещо друго обаче е ясно. То е, че от списъка липсва фамозното име на Делян Пеевски.

Присъстват политици от много политически сили, по няколко, но от ДПС само един – Йордан Цонев. За цвят. Сега стана ли ви още по-ясно какъв корпулентен номер ни погодиха?
При война напред първи винаги се пускат пешаците. После кавалерията. Накрая идва ред на тежката артилерия. Така стана  и сега. В средата на по-миналата седмица Йордан Цонев “разграничи” ДПС от банката, после дойде “доказателството листче от тетрадка”, а накрая залп изтряска Лютви Местан.

“От сейфовете на КТБ ще изникне злокобният образ на истинските създатели и покровители на Цветан Василев, там не е ДПС. На фона на този дълъг списък с имена, които са отивали "на килимчето" на Цветан Василев - включително представители на политически сили, които не биха могли да бъдат уличени в любов към ДПС, политически фигури и направления, за които ДПС продължава да бъде "универсалното зло" - какво са правили в КТБ и как се връзва това с мита, че КТБ е била банката на ДПС. Оттук нататък всички разкрития ще ерозират и унищожат този мит", гръмко заяви Местан.
Сега стана ли ви още по-ясно какво се цели с упражнението?

Доста политици влязоха в клопката и започнаха да се оправдават. ДПС напада – те се защитават. И нито думичка за Пеевски. Помни ли го някой още? С което корпулетният трик “листче от тетрадка” изпълни блестящо целта си.
А точно преди да се появи списъкът с имената, започнахме да научаваме далеч по-важни неща. Като например, че бившият премиер и вечен знаменосец на морала Иван Костов има не само влог в КТБ, но и го е държал на преференциална лихва.
Че малко преди фалита е прехвърлил парите на обикновен депозит, за да може държавата да му изплати гарантирания размер. Че има още много други хора като него. Че тази далавера ощетява държавата с около 100 млн. лв.

Че зам.-управителят на БНБ Нели Кордовска е дала разпореждане към квесторите да преобразуват влоговете. Как никой не забеляза, че точно в този момент дойде портиерският списък? Как никой не вдяна, че тъкмо сега започнахме да научаваме истински важни новини по източването на КТБ, за мафиотските връзки между банки, държава и политика? Списъкът ги покри.
“Истинското "задкулисие" се скри на топло зад корпулентната ми фигура”, бе казал навремето в интервю Делян Пеевски. Корпулентна димка  пусна голяма мъгла сега. Ще става все по-гъста, защото зад нея истината е ужасяваща.

* Корпулентен - със солиден корпус, набит, елегантен начин да кажеш на някого, че е дебел


Ето защо ДПС контраатакува

ДПС е започнало да вади парите си от КТБ бавно и методично, заяви пред Нова телевизия Вера Ахундова, бивш акционер в трезора и експерт от сдружение "Ние гражданите".
"Ваденето на суми е започнало още от март 2014 г. Те са били информирани - съвсем системно и професионално са извадили всичките си пари. Сценарият е от края на 2013 г.", съобщи Ахундова.

Партията на Местан е заличавала следите и затова сега иска “да се осветлят клиентите на КТБ”. "Максимално са изчистили собствените си сметки с цесии и са абсолютно сигурни, че нищо няма да се намери в банката. Само че има архиви", каза още Вера Ахундова.
Според нея в КТБ е имало 84 сметки на ГЕРБ, сред тях на шестима министри, 44 на ДПС, 18 на БСП, сред които има и на евродепутат. Данните ще бъдат пратени на Европейската комисия.


Имахме всякакви списъци през годините  - оня, тоя... Дойде ред и на портиерския

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки