На война, като на война


На война, като на война
Българският автобус по време на проверката в Унгария Снимка: dnes.dir.bg
22 Май 2015, Петък


На 16 май 2015 г. в багажното отделение на български автобус на фирмата „Омега груп“, пътуващ по линията Прага – Варна, бе открита бомба.

Автор: Огнян Марков

Това става на околовръстното шосе на Будапеща.
Според пътниците, които явно са били големи късметлии, при тръгването, след кратка почивка в Бърно, един от пасажерите не се появил. Чакали го известно време, търсили го в близката околност, но, като не го открили, шофьорите решили да тръгнат. Без да информират чешката полиция за случая и да се отърват от багажа му, което в подобни случаи е направо задължително.

Близо до Будапеща обаче в превозното средство се размирисало. Според едни на амоняк, по думите на други – на бензин, тоест на всичко друго, но не и на дизелово гориво, каквото използва автобусът. И затова спрели край унгарската столица и се захванали сами да разследват случая.
След като всеки си познал багажа, самотен останал само сакът на изчезналия в Бърно. Той бил подгизнал от някаква течност и бил идентифициран от шофьорите и по-вещите пътници като източника на странната миризма.

Нашенците, разбира се, не са и предполагали, че в него може да има адска машина, затова го отворили. Вътре открили туба с някакво вещество, прилично на бензин, и бомба с часовников механизъм. Естествено след това всички веднага се пръснали в разни посоки и така дочакали компетентните унгарски органи.

След атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. режимът по сигурността силно се затегна. Това не попречи обаче ислямски терористи да взривят на 11 март 2004 г. четири влака в Мадрид, при което загинаха 192 души, както и година по-късно, на 7 юли 2005 г., три композиции на лондонското метро, при което още 52 души загубиха живота си. Нито пък да предотвратят на 18 юли 2012 г. атентата в Сарафово, когато загинаха шестима израелски туристи и шофьорът на автобуса.

След всеки подобен инцидент службите за сигурност тържествено обявяваха на разтревожените хора, че са си взели сериозна бележка от случилото се. Така постъпиха и от родната полиция след всички изброени терористични актове, включително и този, случил се на наша земя.

Човек обаче би си помислил, че тази „бележка“ е останала забравена в някоя прашасала каса на съответната служба, чийто ключ отдавна не се знае къде е. Защото шест години след взривовете в Лондон на 22 юли 2011 г. крайно десният антиислямист и просемит Андеш Брейвик хладнокръвно разстрелваше хора по улиците на Осло и остров Утьоя. А на 7 януари 2015 г. двама маскирани убиха 10 журналисти и служители в редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо“ и двама полицаи.

Действително по летищата стандартите на мерките за сигурност са изключително високи. Да не вземе обаче някой, не дай си, Боже, да си помисли, че това се прави заради милионите пасажери, които във всеки един момент са във въздуха! Ако беше тъй, подобни мерки щяха да бъдат въведени и в останалия масов транспорт. Причината е тривиална - самолетите, ако изключим круизните кораби, са засега най-скъпото масово транспортно средство и авиокомпаниите нямат нищо против да вложат средства те да бъдат добре пазени. Всъщност, цената и за това плащат пътниците, но туй вече е друга тема.

Колкото до нашата бедна родина, последният случай с бомбата, открита в наш автобус край Будапеща, ясно показва, че никой досега не си е направил труда да набие в главите на водачите и кондукторите в автобусния, железопътния и градския транспорт простата истина, че всеки предмет без притежател в превозното средство е потенциално опасен. И щом бъде открит такъв, той не трябва да се отваря от едничкото любопитство, а моментално да се евакуират пътниците и да се повикат компетентните органи.

Защото, когато терористите от т. нар. „Ислямска държава” обявяват, че цяла Европа ще става техен халифат, а точно през България ще направят първата си стъпка към това, когато режимът в съседна Турция с едната ръка гласува срещу същите тези джихадисти, а с другата ги снабдява с оръжие, задължително трябва да се спазва известният на всички френски принцип „На война, като на война.“


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки