Тубдиспансер затвори без алтернатива за пациентите


22 Май 2015, Петък


Варненският тубдиспансер стана поредното специализирано здравно заведение, закрито в страната.

Автор: Илияна Христова

Това се случи с решение на Общински съвет. Болницата натрупа около 500 000 лв. дългове, сметките й бяха запорирани и местната власт реши да й пусне кепенците. Съдия-изпълнител описа имуществото през седмицата. Частта от дълговете, която не може да бъде покрита от наличните активи, ще се поеме от общинския бюджет, т.е. ще е за сметка на варненци.

Проблемите в тубдиспансера се трупаха години наред, няколко пъти местната хазна запълваше пробойните там. Лекарите протестираха заради поминъка са, а здравните лобита в Общинския съвет се караха и не вземаха дълготрайно решение. Сега закриването стана по инициатива на ГЕРБ.
Лошото обаче е, че за разлика от Пловдив, където местната белодробна болница също затвори, във Варна няма алтернатива за пациентите. Съветникът от ДСБ Ивайло Митковски съобщи, че там сега се лекуват около 30 болни. Той настояваше първо да се открие друго подобно отделение в града и чак тогава да се пристъпи към закриване.

Най-вероятно някак сега грижите за пациентите ще поеме болница МБАЛ "Св. Анна". “Това не е решение, тъй като остава да виси въпросът с финансирането на лечението,  което е скъпо и непечелившо”, заяви Митковски, който е лекар. Министерството на здравеопазването няма мнение по казуса. Въпросите остават да висят.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки