НСО срещу журналисти


НСО срещу журналисти
22 Май 2015, Петък


За какво се използва служба НСО, освен да пази богопомазани политици, отговор дават няколко скандални случки от последните години.


На 1 май 2008 г. гардовете на властта превишиха правата си като предприеха физическа разправа срещу журналисти от национална телевизия СКАТ.
За тези, които са забравили срамния акт, ще припомним случката.
Екипът на медията бе нападнат малко преди полунощ на тази дата, на улицата до пристанище Созопол, докато журналистите са изпълнявали служебните си задължения. Биячите не са се представили, но са казали, че изпълняват разпореждане на Ахмед Доган.

По това време лидерът на ДПС имал делова среща в близко до пристанището заведение, заедно със заместника си Йордан Цонев и турски бизнесмени. Доган е бил придружаван от 17-18 годишно момиче. Журналистите обаче научили за това едва след инцидента, когато по нареждане на Доган охранителите ги вкарали в ресторанта „на разговор“.
Созополската полиция, повикана за инцидента, тогава бе установила, че нападателите всъщност са служители на Националната служба за охрана. Операторът Светлан Атанасов имаше охлузвания на лявата ръка. При блъскането, гардовете пък бяха счупили и една от камерите на екипа, на стойност около 15 хиляди лв.

На снимка 1 (кадър от архивното видео на СКАТ) се вижда как най-агресивният от нападателите, наричан от колегите му „Веско“, изблъсква Светлан Атанасов (вляво).
„Подчертаваме, че нападението е извършено на публично място – на улицата, на десетки метри от заведението, в което са били Доган и антуражът му. Преди инцидента телевизионният екип не е направил дори и опит да влезе в самото заведение. Припомняме, че това е поредният случай на насилие над екип на СКАТ“, огласиха тогава от телевизията.

Пак през май, но през 2007 г., по време на предизборен митинг на ДПС в Руен с участието на Ахмед Доган, екип на патриотичната телевизия бе блъскан и ритан от местен активист на ДПС, охраняван отново от служители на НСО (снимка 2).
На полицейски произвол бе подложен и друг екип на СКАТ – Силвия Трендафилова и Иван Банчев, по време на заснемане на незаконна сеч, извършвана от местен активист на ДПС. Вместо да задържат нарушителя, униформените така яростно го браниха, че строшиха камерата на медията (снимка 3).



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки