Обратна връзка


22 Май 2015, Петък


Как мога да получа книгата „Рецептите на баба“



Уважаема редакция на в. „Десант“, най-напред искам да ви кажа: Благодаря ви, че ви има! Списвате чудесен вестник, изпълнен с интересни четива за всеки вкус и за всяка възраст и със статии, повдигащи българския дух.
Прави ми впечатление, че всяка седмица подарявате сборник с традиционни оригинални български рецепти. Бих искал да получа и аз тази книга.
Петър Савов,
с. Дреновец, община Ружинци

Бележка на редакцията
Уважаеми г-н Савов,
Благодарим ви за хубавите думи!
За да получите книжката „Рецептите на баба“, ще трябва да изпълните единственото ни условие – да ни изпратите оригинална българска рецепта. Ако изпитвате затруднения и не можете да готвите, просто потърсeте помощ от някоя жена в семейството. Пожелаваме ви успех!


Вината за войната по пътищата е в корупцията

Войната по пътищата ще става по-ожесточена. Управляващите имитират взимането на някакви уж по-сериозни мерки за борба с „джигитите”, като ни съветват да ги преследваме, записваме и ако оживеем след гонката, да предадем записа в МВР.
Журналистите стоят като странични наблюдатели и само отразяват, дори възхваляват техните „усилия”. Но те вървят след събитията и се опитват да се справят с последствията, а причините се прикриват.

Едно от предложенията е да се въведе отново полигонът и часовете по практика да се увеличат. Проблемът не е в броя на часовете, а че не се дават. Любителите се научават само да държат пътя. По време на изпита изпитващият работи с педалите. За категории „C”, „D”, „A” курсистите се качват да карат един-два пъти (ако изобщо се качват). Курсове за „Професионална компетентност”, „Превоз на опасни товари”, „Електрокаристи, мотокаристи”, „багеристи” и други изобщо не се карат, а се издават само документи.

От 1999 г. изпитите на кандидат-шофьорите преминаха от КАТ в ДАИ. Оттогава в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) за подготовката на водачи отговаря една „другарка”, която съсипа професията ни. В момента са единици инструкторите, които се издържат от тази професия. Останалите са „любители инструктори”, на които основната им професия е някаква друга, а след 17 ч. като хоби въртят учебната кола. „Другарката” създаде така наречения от нас „Моделът „ТЯ”. Съществуват „елитни” учебни центрове, на които тя помага, а те помагат на нея. Тези, които не влизат в схемата, се гонят „по устав”.

Това е истинската причина за войната по пътищата – корупцията в Министерството на транспорта. Заявявам го на висок глас.
В продължение на години сме подавали сигнали до всички държавни институции, медии и дори до Европейския съюз. Прилагаме и документи, уличаващи корупционната схема, но всичко се прикрива и не се дава гласност. Тъй като става въпрос за държавна организирана престъпна група!

От 25 г. съм инструктор и шофьорски книжки са се продавали винаги. В последните години това стана организирано и масово. Преди, всеки изпитващ си „работеше” за себе си в комбина с един двама инструктори. Сега има стройна организация, ръководена от министерството, и всичко се знае – колко се печели и на кой какъв процент се полага.
Схемата е следната: След като прецени възможностите на кандидат-шофьора, инструкторът  му предлага да си плати или само теоретичния изпит, или само практичния, или пълна „застраховка”. Изпитващият оставя процент за себе си, а остатъка предава на началника си. Той обаче събира пари и от служителите от пътния контрол.

Те пък взимат „такса спокойствие” от транспортните фирми, които претоварват камионите и карат технически неизправни возила и автобуси. Пунктовете за технически прегледи, които си плащат таксата, издават документи без да извършват реално прегледи. Записите от камерите им никой не ги гледа (както и нашите).

Началникът, от своя страна, оставя процент за себе си и предава парите в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Там се разпределят проценти за отделните служители, за директора и министъра. Останалите пари отиват в партийните каси. Големите партии са си разпределили държавните институции и всички крадат и ги използват за чадъри за своите фирми и да рекетират другите.
И това е обществена тайна, но медиите мълчат. Защото и при тях мнозина са подвластни на нечии интереси.

Митко Трайков,
автоинстуктор

От футбола до културата

В една  от приказките си Ханс Кристиан Андерсен разказва за прелестна котка, която, преоблечена като принцеса, присъства на прием в кралския замък и когато една мишка преминава по червения килим, „принцесата” се нахвърля върху нея, за да я хване и изяде. Това е архаичната реакция на гените при човека и на мемите – гените на културата, на отглеждането чрез образование и възпитание, на укротяването на хедонизма и агресията.

Тези  дни пак имаше прояви на „голямата разлика“. Докато на стадиона на английския футболен клуб „Астън Вила“ в Бирмингам свири световният гений Найджъл Кенеди, на стадиона на „Лудогорец“ в Разград пя една сръбска певица. Докато собствениците на западноевропейските футболни клубове много рядко коментират играта на отборите си, българските собственици са чести коментатори на играта на футболистите и работата на съдиите.

Наскоро дори станахме свидетели как досега изглеждащ интелигентен собственик влезе грубо, ала Моци, в монолог с един млад телевизионен журналист, наричайки го „олигофрен“. Това всъщност бе илюстрация на нещо много по-тревожно в нашето общество: липсата на уважение от страна на имащите пари „принцове“ към интелигентните, талантливите, възпитаните българи.

Така непринудено стигаме до още една „голяма разлика“ между напредналите страни и България: министър-председател и финансов министър ходят на футболен мач, а не можеш да ги видиш в университетските лаборатории, аудитории и библиотеки. И на лекциите на световноизвестни учени, поканeни в България, не можеш да ги видиш.

През 2009 и 2012 г. безуспешно канихме премиера за подкрепа и присъствие на симпозиуми с участието на световноизвестни учени в областта на сърдечнометаболитните болести, от последствията на които – инфаркти и инсулти – българите умираме най-често в света. Изисква се диалог с такива хора, за да разбереш, че е спешно необходимо организирането и субсидирането на дългосрочни превантивни програми за тези болести, резултатите от които идват след 10-15 години – милиарди спестени левове, които реинвестираш в образованието и в спорта  за здраве.
Но да мислиш и действаш дългосрочно е привилегия на образовани и мъдри политици...

д-р Георги Чалдъков,
Председател на Българското
дружество по клетъчна биология


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки