Хроники от една екзактна джунгла


Хроники от една  екзактна джунгла
С изкривено лице и размахващ пръст, с думи, насаждащи омраза и нетърпимост, Местан кръсти митинга си „заедно срещу омразата“
22 Май 2015, Петък


Или как след Местан се питате дали живеете в България

Автор: Десант

Два дни лидерът на ДПС шета из Кърджалийско, изтласка мощни словесни лавини, екзалтира площада в Джебел, в съдебна зала в Момчилград изложи политическа позиция и си тръгна с огромен автобус с надпис „Заедно срещу омразата“. След него остана джунгла от сложни изречения с подчинено на подчиненото, но не и послания с характер и с адрес към общобългарския национален интерес.
От екзактните му словесни конструкции стана ясно само това, че докато всички мразят ДПС, Европа е обречена на разруха на демокрацията и че единствено ДПС е борец за правдини, обаче оставало неразбрано.

Всяка година на 19 май в Джебел в двуезично красноречие се упражняват политици и дипломати от Турция. И резултатът е един – електорат, който все повече се капсулира в себе си, изолира се от общите ценности и доброволно се подчинява на речовитите, но нищо-неправещи за бита му политически представители.
През тези два дни Местан успя да ангажира с личния си проблем дори и събралите се люде на площада. Проблемът му е, че като законотворец той нарушава българските закони, един от които е Изборният кодекс.

„Не съм съгласен с внушенията, че ако на ДПС се разреши правото да агитира на майчин език, едва ли не ще бъдат застрашени националният интерес и националната сигурност на България. Правят се внушения, че това крие риска събитията от Западните Балкани да се случат и в България“, извика той от трибуната на възпоменателния митинг в Джебел.
После размаха 11 наказателни постановления с наложени глоби по 2 000 лв. за това, че той и други депутати си позволяват да агитират на турски език по време на предизборните кампании.

Драматичната му реч бе в плътното присъствие на трибуната на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче и на предшественика му Тахсин Бурджуоглу, на настоящия генерален консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ и на кандидат-депутати за комшийското Национално събрание Меджлис от трите основни партии там, в това число и от управляващите ислямисти.

По традиция лидери на изселнически организации призоваха хората на площада да не се страхуват, а „на инат“ да говорят на майчиния си език. Председателят на най-влиятелната такава организация Балгьоч д-р Юксел Йозкан изрази съжаление, че и България е приела декларация за „така наречения арменски геноцид от 1915 г.“ и призова историята да бъде оставена на историците.

Друг изселнически водач обяви, че делегацията за митинга е от 100 души и че е донесъл на избирателите на ДПС специален армаган – паста от коктейл от 41 лековити билки, които в Турция били популярни като афродизиак.
Стотици пакетчета полетяха от трибуната към хората на площада, баби в забрадки се втурнаха в щурм към кашоните и взеха да пълнят чантите си. Въпросното шоу стана естествен преход към съдебната драма на Местан, за която той вече беше информирал народа.

За агитацията на турски език

При изключителни мерки за сигурност и забрана за снимки в съдебната зала премина в Момчилград делото по жалбата на Лютви Местан, с която той оспорва наложената му глоба от 2 000 лева за това, че на предизборен митинг е агитирал на турски език.
Делото бе отлагано два пъти поради неявяването на спорещите страни, а във вторник в Районния съд се явиха всички, в това число и председателят на ЦИК Ивелина Алексиева.

От думите й при съдийския разпит стана ясно, че Централната избирателна комисия се е самосезирала от излъчен видеоматериал в предаването „Господари на ефира“.
Представителят на областния управител на Кърджали пък алармира съда, че Местан упражнява тормоз върху свидетелката Ивелина Алексиева.
Запитан ще продължават ли агитацията на турски език, той заяви, че в ДПС ще продължават да се позовават на правата си по международните договори и по българската Конституция (!?).

В началото на този месец подобно дело, образувано за същото нарушение на закона, но от кампанията през 2013 г., приключи с провал за Местан. Той обаче обяви, че ще се жалва в Страсбург и че даже очаква решение в негова полза. „Не се сещам за по-мракобесно мислене като това, което ЦИК налага – че един език е по-значим от друг“, нагло заяви Местан, сякаш не знае кой е официалният език в Република България.

За арменския геноцид и клането в Батак

Местан е обсебен от думата „толерантност“. Насън да го бутнеш, ще цитира практиките на Европарламента. ЕП обаче е чуван и четен доста избирателно от ДПС.
Две седмици преди 24 април, когато се отбелязва годишнината от арменския геноцид в Османската империя (тази година се навършиха точно 100 г. от мракобесните събития),  ЕП излезе с декларация, с която официално призна това отвратително престъпление срещу арменския народ.

Всички станахме свидетели на наглото поведение от страна на парламентарната група на ДПС няколко дни по-късно, когато декларацията за арменския геноцид се разискваше и в българския парламент. Хората на Местан напуснаха пленарна зала в момента, в който техните колеги се изправиха за минута мълчание в памет на жертвите, които наброяват 1,5 милиона души. Същото се повтори и на 15 май, във връзка с декларацията на Патриотичния фронт за жертвите на Баташкото клане.
Запитан защо партията му отказва да изрази дори елементарна почит и уважение към избитите християни, Местан очаквано се впусна в дълги обяснения, от които никой нищо не разбра.

„Българският парламент е първият и единствен засега, който не разисква проект на политическа позиция, т.е. декларация, а направи ужасна грешка, защото избра да законодателства с историята. Парламентът не прие декларация, а гласува акт със силата на закон, прие решение, предложено от „Атака”. Това е в драстично противоречие с една друга резолюция на ЕП за оценката на тоталитарните режими, гражданската съвест и памет“, каза той.

Според Местан трябвало да имаме „симетрично и еднакво отношение към всички исторически трагизми, които отнеха живота на милиони граждани по света“.
И още: „По същия начин във връзка с друга декларация за обявяването на геноцида върху българите по време на Османската империя – разбира се, че сме категорично против. Декларацията е изключително некоректна от гледна точка на историческите факти, тя е откровен опит историята да се използва за прокарване на съвременни разделителни линии. Текстът на Патриотичния фронт е класически пример за фашистки прочит на историята“, арогантно коментира лидерът на ДПС.

Няма как човек да не се изгуби в словесно-идеологическата джунгла на въпросния политик. Но от присъствието и поведенческите му характеристики остава лош, много лош вкус. Заради езика на омразата, използван от Местан. И заради лицемерните му лозунги срещу същата тази омраза.


Афродизиак, ама аванта

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки