Дариха Лиляна Павлова с павликенски дупки


Дариха Лиляна Павлова с павликенски дупки
73-годишната баба Величка ловеше риба в един ат кратерите на шосето, за нея е магнолията на Б.Б.
22 Май 2015, Петък


Оригиналният знак на протест е срещу разбитата инфраструктура в малките населени места

Автор: Здравка Христова

Над 300 души от селата в две общини – Павликени и Полски Тръмбеш, излязоха на протест и за повече от час блокираха пътя на изхода на село Горна Липница в края на миналата седмица. Хората се разбунтуваха срещу окаяното състояние на 12-километровия пътен участък от републиканската пътна мрежа, както и от бездействието и незаинтересоваността на държавата.

Трасето не е виждало и грам асфалт от 60-те години на миналия век. Двадесетина хиляди души от двете общини от Великотърновска област си трошат колите, въпреки че редовно си плащат данъците за автомобилите и чинно си купуват винетки. 
„С това безхаберие вече не може да се живее. Управниците в София трябва да разберат, че България не е жълтите павета. В Северна България не сме хора трета употреба“, гневят се един през друг хората от шестте села по протежението на 12-километровото проблемно трасе от пътя Полски Тръмбеш - Горна Липница - Патреш.

Преди три години местните отново излязоха на протест и тогава най-дълбоките дупки бяха запълнени с бетон, но положението беше овладяно за 3-4 месеца. След което ямите отново зейнаха.
Ясно се вижда, че на изхода на Горна Липница шофьорите са си направили през просеките и поляните алтернативни черни пътища, през които да минават по-гладко, за да не си трошат колите. Използва се и черен път около Патреш, който местните, шегувайки се, наричат околовръстен.

"Ако преди десетина години този път можеше да бъде рехабилитиран, сега това е абсолютно невъзможно. От тук всеки ден минават средищните автобуси с ученици от няколко села, както и линейките. Дупките по пътя вече са огромни кратери. Доставчиците, които снабдяват магазините ни с основни хранителни продукти и хляб, вече отказват да идват.

Имаме проблеми и с автобусните превозвачи, които обслужват населението в района. По една щастлива случайност все още нямаме жертви, но положението е нетърпимо. Тотално съм разочарован от държавата", коментира кметът на Горна Липница Юлко Палов (ГЕРБ).
Няма шофьор, който да не е пукал гума, скъсал полуоска или окривил джанта в кратерите, някои от които са дълбоки по 30-40 сантиметра. Редовно в района се обръщат и джипове, които не могат да излязат от дълбоките ровове, особено когато са замаскирани под локви след валежи.

С нотариален акт инициативните комитети от шестте засегнати села дариха разбития път на министъра на пътищата Лиляна Павлова. С документа те й прехвърлиха и отговорността на добър стопанин. 
В една от най-дълбоките дупки, пълна с дъждовна вода, 73-годишната баба Величка Трифонова беше метнала въдица, с надеждата да улови рибка за обяд. "Тук съм от 50 години и по-лошо не е бивало, не може така да се подиграват с нас. Ние сме живи хора, наскоро синът ми вдигна много високо кръвно и се обадихме да извикаме линейка. Казаха ни сами да отидем до Павликени, защото трудно било за колата на Бърза помощ да стигне до нас", разказва възрастната жена.

На няколко крачки от нея, в друг ров на пътя, местните хора засадиха магнолия. Дървото, дарено от местен производител на декоративна растителност, има инициали Б. Б. По примера на премиера, който си прави селфита с магнолиите си в къщата му в Банкя, хората на протеста се снимаха за спомен до екзотичното дърво насред разбитото шосе.
В съседство беше засадена и слива. На сянка до магнолията беше застанал Тодор Георгиев. "Тук от седем-осем години е абсолютно невъзможно да се минава. Наскоро в тези трапове си разбих скоростната кутия и олекнах с 800 лева. Преди да се прибера на село, заради старата ми майка, бях технически ръководител на един от екипите на магистрала "Люлин".

Тогава да ни инспектират как работим и да ни юркат през седмица идваха Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, който по това време беше регионален министър. Какво направиха за нас - нищо. На турските работници пращаха по 1000 долара, а на българските - по 300 лева. Да не се вторачват толкова в магистралите, да помислят и за третокласната мрежа", призова мъжът.
На протеста беше дошъл и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов (БСП). "Взел съм си отпуск. Тук съм като гражданин да подкрепя хората, защото и аз си троша колата в тези трапове. Депутати от два парламента правят питания, но никой не чува нито тях, нито нас. Лично към ходил да поставя въпроса и в Пътната агенция", каза той.

На негов въпрос защо държавата не ремонтира пътя Полски Тръмбеш - Павликени, той получил отговор, че за 2014 г. по проблемния участък са били изкърпени 400 кв. м.
"Изписахме една камара с папки, в които са прошенията ни до Пътната агенция, управниците, областния управител, правихме подписки, но никой не иска да ни чуе. Нямам нищо против да се строят магистрали, но да се откажат от един километър магистрала и да ни ремонтират пътищата, защото и тук сме хора", гневни са местните.
Те се заканиха, че и ако и този път държавата не ги чуе, ще отидат на протест пред парламента и ако трябва, ще разпънат палатков лагер на жълтите павета.

За цялостната реконструкция на 32 километра между Павликени и Полски Тръмбеш са нужни 11 милиона лева, сочат разчетите на АПИ от преди две години. Само 50 хиляди лева са отделени тази година за ремонти и поддръжка на републиканската пътна мрежа в чертите на община Павликени. С тези пари можем да ремонтираме не повече от половин километър път, коментира кметът инж. Емануил Манолов.

Като строител той коментира, че по първоначални и груби изчисления, за да се направи проблемният 12-километров участък по метода на студеното рециклиране - изравяне на маломерните парчета асфалт, които са останали, и направата на ново пътно легло, защото сегашното е напълно разбито, ще трябват най-малко 3,5 милиона лева.

Такива пари Общината не може да отдели, друг е въпросът, че това е републиканска пътна мрежа. В последните три години за ремонта на 8 километра на общински път за с. Паскалевец от бюджета си община Павликени е отделила 240 000 лева и все още участъкът не е изцяло довършен. 
"Горна Липница не е извън България", "В Европа с европейски пътища", "Парите ни потъват в дупките", бяха написали на протестните си плакати местните хора, които са готови и на по-радикални действия.


Търпението на местните хора свърши, готови са на протести и палатков лагер на жълтите павета

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки