За гулията като търговска гротеска


За гулията като търговска гротеска
07 Февруари 2017, Вторник


Все се бях натъквал на вносни куриози, но чашката на търпението преля, когато в един супермаркет с чуждестранен собственик видях зеленчук с цена 4,99 лв. за килограм.


Автор: Тодор Бакърджиев

Човек ще помисли, че е нещо свръхекзотично. Но ряпа да ядат хората с въображение! На етикета пишеше „внос от Холандия – земна ябълка.“ Сиреч гулия, от която в България има цели саморасли плантации.

До пренасянето на картофите от Америка в Европа грудките на гулията са били сред основните храни. Консумирали са се в салати, супи и ястия. А от личен опит съм се убедил, че са подходящи и за туршия. Красиви са и цветовете на растението, които се използват за букети.

В случая обаче ме жегна това, че внасяме гулия от Холандия, при положение че у нас тя вирее от векове и българите могат да я консумират безплатно. Безсмислена е гордостта ни, че когато е съществувала първата ни българска държава, днешните европейски благоденственици са били землянчески племена.

Какво договарят търговците не зная, но е гротеска да се внася гулия в България, която притежава най-плодородната земя в Европа. Хората от „ниската земя“ съумяват в полдерите си да отглеждат почти всичко, а ние, при нашите природни дадености, сме най-бедните в Европейската общност!

Но полето за размисъл е по-далечно. Докъде ще се разпростре днешният разпад на българското село? Интересни и леко хумористични са анкетите за най-добрите ни градове. Но много по-значимо е да се правят такива класации за останалите все още приемливи за съществуване български села. И то не само които имат изборни кметове, а и тези с кметски наместници.

Там се разиграва трагедията, наречена демографски свършек. Може би в умиращите села последните гробари ще бъдат бабички, които ще копаят сред бурени и гулия. Кой ли ще го нарисува?!
 


В категории: Новини , Традиции , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки