На железницата повече от всякога й е нужна обществена подкрепа


На железницата повече от всякога й е нужна обществена подкрепа
Ще бъде ли оздравено БДЖ, или ще бъде оставено да фалира – това е въпросът
21 Май 2015, Четвъртък


В настоящия момент обществото трябва да е добре информирано за проблемите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и да подкрепи предприеманите мерки за оздравяване на дружеството.



На това мнение са от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.
Експертите на сдружението са се запознали внимателно с предлаганите от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Стратегия за развитие на железопътния транспорт в Република България и План за оздравяване и развитие на „Холдинг БДЖ“ ЕАД за периода 2015-2022 г. Те са изготвили свое становище и конкретни предложения, описани в 25 страници, които са представили на вниманието на ръководството.

Според тях много от предложенията от страна на министерството са дискусионни, но в стратегията и плана има и положителни моменти. Искането им е да бъде проведено широко обществено обсъждане на предлаганите документи в името на реално подобряване на състоянието на железницата.
Предложенията на Гражданската инициатива са съобразени с добрите европейски практики и приоритети за енергоефективност, намаляване на петролната зависимост и бюджетните разходи за железопътния транспорт.

От там разчитат на публичност на обсъжданията в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание и приемането на такива решения, които да изключат в бъдеще ситуации като протестите по повод намерението за приватизация на „БДЖ - товарни превози“ ЕООД от 2013 г. и тези срещу спирането на пътнически влакове през 2014 г.

Моментът е ключов въобще за съществуването на БДЖ като държавно предприятие и ако ръководството смята, че не може да се справи с решаването на проблемите, по-добре да подаде оставка и да се обяви конкурс за нов управленски екип на холдинга и двете му дружества.

Гражданска инициатива
за обществен
и релсов транспорт


В категории: Горещи новини , Трибуна

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
21.05.2015 17:52:02
0
0
Железопътния транспорт е най-евтиния сухоземен транспорт и не бива да се жертва заради конюнктурните интереси на автомафията.Лесно се руши,трудно се гради.Превърнахте индустриялните мощности в скраб,поне железницата пощадете.Национални предатели!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки