Да режеш от здравия ръкав, за да кърпиш скъсания


Да режеш от здравия ръкав, за да кърпиш скъсания
Край село Здравец
21 Май 2015, Четвъртък


Канят се да строят в природна забележителност край с. Здравец. Корията е известна като „Огърлицата на селото“



Поддръжниците на Прехода възкресиха архаичната дреха на фалшива демокрация и упорито се трудят над нея, като режат от здравия ръкав и кърпят скъсания. Тяхно творение е Конституция, на която пришиха знаме „В служба на суверена“ и се подслониха под него с коварния член „Частната собственост е неприкосновена“.

Днес властимащите потъпкват байрака за върховенството на суверена и се изживяват като притежатели на обществена собственост и със спокойна съвест я разпродават. Такъв е случаят с кмета на община Аврен, област Варна, Емануил Манолов, който коварно се възползва от отсъствието на представител на с. Здравец в Общинския съвет, за да получи сто процента съгласие да продаде една природна забележителност, от която започва и с която свършва населеното място.

Става въпрос за една кория от многовековни дървета, наследявана и обгрижвана от поколения наред и обявена от предците за „Огърлица на селото“. Това е терен, на който се провеждат различни битово-културни мероприятия, хората спортуват или излизат на отдих на прохлада, а учениците провеждат в него природонаучни занимания.
Районът е силно прорязан и рязко удълбочен с дълбочина над 50 м – това е основание за Манолов да твърди, че продал не друго, а някакъв незначителен „дол“.

Но този така наречен „дол“ е обусловен с наклонен към него терен, който е потенциално застрашен да се свлече в него, ако в бреговете му не са вплетени корените на вековните великани, които все още го крепят. Този стръмен релеф услужливо ни разкрива водоносен пласт, от който с три каптажа и помпена станция се водоснабдяват две села – с. Здравец и с. Бенковски.

И докато на други места е задължително вододайните зони да се ограждат и дори се обозначават с табели „Влизането забранено, стреля се без предупреждение“, за да се съхрани чистотата на района, в нашия случай е точно обратното.
Поради неблагоразумието на общинския кмет да продаде вододайната зона на с. Здравец, се осъществява възможността здравецчани един ден да пият вода с вкус на моторни масла и фекали.

Тази опасност е гарантирана от намеренията на купувача да строи на терена, като вероятно ще изсича и дървета, за да вдигне гаражи, работилници за ремонт на строителна и селскостопанска техника, административна сграда и кой знае какво още.
Инвеститорът вече е оградил гората с километрична ограда от колове и мрежа със съпътстващи насаждения – вероятно, за да не се вижда през зелената завеса какво се твори във вододайната зона...

Ангел Жеков,
с. Здравец,
общ. Аврен


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки