Валидност на гаранцията за дадена стока


Валидност на гаранцията за дадена стока
21 Май 2015, Четвъртък


Преди четири години закупих техника от магазин и ми издадоха гаранционна карта за срок от 5 години. За съжаление, една година преди да изтече гаранцията


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

уредът се повреди, за което направих рекламация пред продавача, като поисках да изпълни гаранцията и да отстрани повредата съгласно установените условия и задължения, отразени в гаранционната карта.

От страна на продавача последва отказ, за което подадох жалба пред КЗП. Оттам ми отговориха, че съгласно Закона за защита на потребителите (ЗЗП) продавачът отговаря за всяка липса на съответствие на потребителска стока с договора за продажба, която се прави до две години след доставянето й, като в случая поради доброволността на предоставената гаранция от 60 месеца, КЗП не би могла да санкционира търговеца за отказа му да изпълни гаранцията, съгласно поетите и отразени в нея условия, отговорности и задължения.

Така излиза, че дори продавачът да е дал 100 години гаранция, след изтичането на 2 г. от продажбата гаранционната карта няма обвързваща сила, а КЗП не може да накаже продавача, че не си изпълнява задълженията по нея.
Правилно ли е становището, че след изтичането на 2 г. от продажбата КЗП няма право да се намеси при отказ на рекламация, въпреки че 5-годишният срок на гаранцията не е изтекъл?

Подлежи ли на обжалване отказът на директора на Регионална дирекция при КЗП да се занимае със случая (който дори е подписан със запетайка)?
Иван Лалев,
Пловдив

Становището на КЗП е неправилно и противоречи на ЗЗП. В неговия чл. 126, ал. 3 е установено, че ако търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката и срокът на гаранцията е по-дълъг от сроковете за предявяване на рекламацията, същата може да се предяви до изтичането на срока на търговската гаранция. Сроковете за предявяване на рекламацията са уредени в ал. 1 на чл. 126 от същия закон.

Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Този срок спира да тече само:
1. През времето, необходимо за поправката на потребителската стока.
2. През времето, необходимо за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.

Следователно, след като във вашия случай гаранционният срок надвишава срока за рекламация, установен в закона, вие имате право да правите рекламации в срока, посочен в гаранционната карта, включително да изисквате от продавача на стоката да изпълни задълженията си, поети с гаранцията.

В тази връзка отказът на КЗП да се занимава със случая е незаконосъобразен. Нещо повече – подписването със запетайка изисква изрично посочване на упълномощаване от директора на съответното регионално поделение на КЗП на съответното длъжностно лице да упражнява част от правомощията му. В този случай е редно да се посочат номер и дата на заповедта за упълномощаване, както и правомощията, които се предоставят. Противното би означавало, че липсва легитимен издател на акта, което е самостоятелно основание за неговата незаконосъобразност.

В ЗЗП не са предвидени правила за обжалване на отказа на директора на КЗП да санкционира продавача за нарушаване на закона. В Гражданския процесуален кодекс е предвидено специално бързо производство за установяване и преустановяване на нарушение на права по ЗЗП – чл. 310, ал.1, т. 4.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки