Възстановяване на собственост върху земи


Възстановяване на собственост върху земи
21 Май 2015, Четвъртък


Родителите ми имат наследствен имот, който са пропуснали да заявят в Поземлената комисия, Районен съд и Общинска служба „Земеделие“ - гр. Угърчин.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Причината за това е късното откриване на документите за собственост на тяхната прабаба - нотариален акт от 1922 г. и дялбен протокол. Заявихме имотите тази година пред Общинска служба по земеделие и гори в Угърчин и заявлението ни беше отхвърлено. Напълно ли са изчерпани възможностите за възстановяване на имотите и как и пред кого трябва да ги заявим за възстановяване?
Ж. Лесидренска, Плевен

Възстановяване собствеността върху земеделските земи започна през 1991 г. с приемането на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Много хора не успяха в установения законов срок – до 30 август 1992 г. да подадат заявления за възстановяване на собствеността, което наложи промяна в закона.

С чл.11, ал.2 от ЗСПЗЗ се предостави възможност на лицата, пропуснали да подадат заявление до 30 август 1992 г., да установят с иск до районния съд срещу съответната общинска служба по земеделие, правото да възстановят собствеността си върху земеделските земи. Тези искове можеха да се подават до 13 май 2007 г. За съжаление, с това се сложи край на възможността за възстановяване на собствеността върху земеделски земи.
В случая вие сте пропуснали този последен срок. Следователно нямате законно основание да искате възстановяване собствеността върху земеделските земи.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки