Поставяне под запрещение


21 Май 2015, Четвъртък


Баща ми е на 80 години и е с деменция. В последно време е напълно неадекватен и дезориентиран.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

По никакъв начин не може да отговаря за действията си и да се обслужва сам. В момента се намира в дом за хора с такива проблеми. Какъв е редът в такъв случай за поставяне под запрещение?
Иван Драганов, София

Уредбата на поставянето под запрещение се съдържа в гл. 28 от Гражданския процесуален кодекс.
Поставянето на едно лице под пълно или ограничено запрещение може да бъде поискано с искова молба от съпруга, от близки роднини, от прокурора и от всеки, който има правен интерес от това. Това производство се провежда задължително с участието на прокурор.

Лицето, чието запрещение се иска, трябва да бъде разпитано лично и ако се налага, се довежда принудително. Когато то е в лечебно заведение и здравословното му състояние не позволява да бъде доведено лично на съдебното заседание, съдът е длъжен да придобие непосредствено впечатление за неговото състояние. Ако след разпита съдът прецени за необходимо назначава на лицето временен попечител, който да се грижи за неговите лични и имуществени интереси.

Съдът се произнася по молбата след разпита на лицето, чието запрещение се иска, и след разпит на неговите близки. Ако това се окаже недостатъчно, се пристъпва към събиране на други доказателства и изслушване на вещи лица. Ако лицето е в лечебно заведение, съдът изисква сведения за неговото състояние. След влизане в сила на решението, с което лицето се поставя под запрещение, съдът съобщава за това на органа по настойничество и по попечителство, за да се учреди настойничество или попечителство.

Съгласно Семейния кодекс орган по настойничество и попечителство е кметът на общината или определено от него длъжностно лице. Ищецът няма право на разноски в производството за поставяне под запрещение. Ако искът бъде отхвърлен, ищецът дължи на ответника направените от него разноски във връзка с делото.

По иск за поставяне под запрещение не се постановяват неприсъствено решение и решение при признание на иска.
Тези правила се прилагат и за отмяна на запрещението. Тя може да бъде поискана и от органа по настойничество и по попечителство или от настойника.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки