Желязодефицитната анемия – причини и симптоми


21 Май 2015, Четвъртък


Намаляването на червените кръвни телца претоварва работата на сърцето


Нашата кръв съдържа три типа клетки. Това са червените телца (еритроцити), белите (левкоцити) и тромбоцити.
Еритроцитите са основна част от формените елементи на кръвта. Тяхна съставна част е хемоглобинът – желязосъдържащ пигмент, който придава червения цвят на кръвта.
Благодарение на него се осъществява транспортът на кислород от белите дробове до тъканите в човешкото тяло и обратно - образуващият се в тях въглероден диоксид до белите дробове.

Хемоглобинът в еритроцитите изпълнява ролята и на буфер в поддържането на нормалното  киселинно-алкално състояние.
Анемията е болестно състояние на организма, което се получава при намаляване броя на еритроцитите и хемоглобина и довежда до желязодефицит. Като следствие се снижава и дихателната функция на кръвта и се развива кислороден глад в тъканите.

Намаляването на концентрацията на червените кръвни телца води съответно до претоварване на сърцето. То ускорява съкращенията си (пулса), за да достави с много по-голямо количество кръв нормалното количество кислород в тъканите.
В между 80 и 90% от случаите анемията се дължи на дефицит на желязо в кръвта. Другите нейни видове се получават при намаляване съдържанието на витамин В12 и фолиевата киселина (мегалобластна анемия), при кървене от вътрешните органи или генитално - при жените, при заболявания, свързани с костния мозък, и въздействието на някои медикаменти.

Основните причини за появата на желязодефицитната анемия са няколко. Към тях спадат:
- лошото усвояване на желязото от организма;
- недостатъчното количество на желязо в консумираната храна;
- бременността;
- бързото израстване в детска възраст;
- кръвозагуба от обилна менструация или вътрешно кръвотечение;
- повишено кръвопроизводство на организма;
- критичната възраст;
- заболявания на храносмилателния тракт, черния дроб и бъбреците;
- инфекциозни болести;
- наследственост;
- отслабена имунна система;
- стресът.

Вегетарианците рискуват да заболеят от анемия, тъй като основният източник на желязо, витамин В12 и фолиева киселина са месото и черният дроб.
Симптомите на желязодефицитната анемия се изразяват в обща слабост, често главоболие, виене на свят, бърза умора при физическо натоварване, шум в ушите, цветни кръгове пред очите, учестено сърцебиене, мускулна слабост, промени във вкуса и обонянието, липса на апетит.

Наблюдава се също така суха, бледа и лющеща се кожа, опадане на косата, нацепване и лесно чупене на ноктите. На болните от желязодефицитна анемия постоянно им е студено, тъй като желязото играе основна рола в регулирането температурата на тялото.
Диагностицирането на анемията се извършва чрез кръвен анализ. Констатира се намален брой на еритроцитите, ниско ниво на хемоглобин и хематокрит.

Левкоцитите и тромбоцитите обикновено са в норма, с изключение на случаите, когато се касае за неопластично заболяване на кръвта. Типични за желязодефицитната анемия са понижените стойности на MCV (средният обем на еритроцитите) и MCH (средната концентрация на хемоглобин, отнесен към еритроцитната маса).
Диагностицирането на това заболяване се извършва от лекар.


Лечение на малокръвието с народни средства

За лечението на желязодефицитната анемия могат да бъдат полезни следните рецепти от народната медицина. Медът, който е съставна част на повечето от тях, трябва да е тъмен, тъй като в него се съдържа по-голямо количество желязо и манган.

Рецепта 1: Жълтъците на три яйца се смесват с 1 с.л. мед и се заливат с  50 - 60 г червено вино. Приема се сутрин преди закуска. Курсът на лечение е 2 седмици.

Рецепта 2:  Преди обяд и вечеря като предястие се изяжда 1 малка глава печен лук, заедно със салата от ситно настъргани моркови и магданоз, подправена със зехтин и винен оцет. Курсът на лечение е 1 месец.

Рецепта 3: Прави се вегетарианско вино от сок от моркови, ябълки и сочни чушки, взети в равни количества. В 100 мл от сместа се добавя 1 л. мед и 100 мл сухо червено вино. Изпива се в течение на деня. Курсът на лечение е 10-15 дни.

Рецепта 4: Пие се два пъти дневно по 1 ч.ч. липов чай с 1 ч.л. мед и 2 с.л. червено сухо вино.

Рецепта 5: 1,5 кг мед се смесва с 2 ч.ч. наситнени недозрели орехови ядки. Съдът се оставя в топла стая за 20 дни, като се разбърква по няколко пъти на ден. Приема се то 1 с.л. 3 пъти на ден преди храна.

Рецепта 6: Смесват се 300 г наситнен лук, 100 г мед и 600 мл бяло сухо вино. Оставя се 2 дни, като често се разбърква. След това се прецежда. Приемат се по 2 - 4 с.л. на ден.

Рецепта 7:  1 с.л. мед се разтваря в чаша сварено прясно мляко. това се пие три пъти на ден на гладно и не по-малко от 2 часа преди хранене. При непоносимост към млякото медът може да се разтваря във вода, ябълков или неферментирал гроздов сок.

Рецепта 8: Прави се салата от пресен магданоз, настъргани моркови и млади връхчета люцерна в съотношение 1:1:1. Подправя се със зехтин и оцет. Приема се по време на ядене. Курсът на лечение е 1 месец.

Рецепта 9: Вземат се две части плодове от бъз, 1 част ечемик, една част мед, толкова изсушена коприва, стрита на прах, и 1 част червено сухо вино. Всичко това се смесва и след храна се приема по 1 ч.л. 2 - 3 пъти дневно в продължение на 1 месец.

Рецепта 10: Обелва се и се измива 300 г чесън. Слага се в бутилка от 500 мл и тя се допълва с чист алкохол - водка или ракия. Престоява 3 седмици. От течността се приемат по 20 капки в половин чаша сварено прясно мляко 3 пъти на ден.
При заболяване от анемия трябва да се спазва и специфична диета. Тя включва повече мляко, яйца, масло и по-малко храни, съдържащи захар и нишесте. Трябва да се приема повече месо и черен дроб във всички форми.
Полезна е също кашата от просо и тиква, смесена със зърна от узряла царевица. Препоръчват се още ягоди, малини, грозде, банани, ореходи ядки. И освен това - много лук и чесън, които са богати на вит. С.


В категории: Здраве , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Севда
10.07.2019 19:07:16
0
0
Здравейте!Имам същия проблем само че при мен мн бързо за един месец с лекарствата и яденето което правих мн бързо ми се вдигна хемоглобина от80 скочи за месец слава на Бога на 115 но си хапвах работи които ми трябват например мн орехи фрешове си прайх камби,дроб,ллук червен,цвекло шоколад черен зимата аз абе гледах това което ми тряя и ТНТ мн е важно храненето даже ми намали сега ликарствата по малко ще ги пия . Желая ви скорошно оздравяване девойки
1
Gery
21.12.2018 00:17:32
0
0
Zdraveite podurjam tozi vid anemiq ot godini i mislq che veche e vreme da se lekuvam no ne mie qsno moje li da se lekuva tozi vid anemiq ot lipsa na jelqzo v kravta pitam ako nqkoi znae molq da mi odgovori iskam da se oturva ot neq veche muchitelno e simptomi te sa odvratitelni
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки