Духът на българската Мелпомена


Духът на българската Мелпомена
Бургтеатър във Виена
20 Май 2015, Сряда


Ако духът на Мелпомена – богинята на трагедията и покровителка на театъра от древногръцката митология, витае във всеки един театър,

Автор: д-р Георги Тренчев

то в Бургтеатър във Виена вече 90 години витае духът на една друга Мелпомена.
На 8 май 1925 г. по време на представлението там на пиесата „Пиер Гинт” от Хенрих Ибсен една нежна женска ръка екзекутира един от най-големите злодеи в македоно-одринското движение – Тодор Паница. Тази смела българка, привлякла вниманието на чуждестранната преса и изнесла името на Македония пред широкото обществено мнение, е Менча Кърничева.

Мелпомена Димитрова Кърничева, известна повече като Менча, е родена на 16 март 1900 г. в Крушево. След Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. семейството й се преселва да живее в София, а по-късно – в Цариброд. През 1918 г. продължава образованието си в Мюнхен, където случайно е въвлечена в кръга на Тодор Паница и разбира цялата му предателска дейност в услуга на Сърбия и Коминтерна.
След като се запознава с редица дейци на ВМРО, на 15 март 1924 г. тя се присъединява към организацията, полагайки клетва за вярност към делото. Да изпълни смъртната присъда над Тодор Паница е нейно собствено решение.

Убиецът на видните български революционери Борис Сарафов и Иван Гарванов получава смъртна присъда от ВМРО още през 1907 г., от която все успява да се изплъзне. Възмездието заради дългогодишна фракционна и вредителска дейност най-сетне застига Паница далеч от България – във Виена.

След убийството му Менча сама се предава на полицията, като по този начин иска да даде публичност на това дело. Нейната постъпка и започналият след това в австрийската столица процес привличат вниманието на света към македонския въпрос. По този повод видният деец на ВМРО Иван Михайлов пише: „Никоя друга, легална или нелегална, македонска акция след Първата световна война не е привличала в такъв размер вниманието на чуждестранната преса и изнесла името на Македония пред широкото обществено мнение, както наказанието на Тодор Паница във виенския Бургтеатър".
На 25 декември 1926 г. Менча Кърничева се жени за Иван Михайлов и споделя неговия живот и в годините на емиграция в Турция, Полша, Унгария и в Италия, където през 1964 г. умира.

„Тя беше кротка, скромна и човечна; умна, волева и юначна; възвишена по дух и сърце. Ако любовта значи жертва – тя цял живот жертвуваше за Македония” – така я описва нейният верен спътник в живота.


Патриотичен календар

15 май 1867 г. — Четата на Филип Тотю със знаменосец Васил Левски преминава в България през река Дунав край Свищов

15 май 1892 г. — Стоян Михайловски написва стихотворението „Кирил и Методий", което през 1901 г. с музиката на Панайот Пипков става химна „Върви, народе възродени".

17 май 1555 г. —Мюсюлмански фанатици убиват в София с камъни Никола Мартинов (свети Николай Софийски Нови), решил да се върне към християнската вяра

17 май 1913 г. — В Лондон е подписан мирен договор между държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя, с който се слага край на Балканската война

17 май 2006 г. — Българската старостилна православна църква канонизира за светци Баташките мъченици

17 май 2011 г. — Учредена е политическа партия „Национален фронт за спасение на България“

18 май 1877 г. — На официална церемония край румънския град Плоещ на Трета дружина от Българското опълчение с командир Павел Калитин е връчено Самарското знаме

21 май 1865 г. —В жилището на Георги Раковски се сформира чета, в която участват Раковски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър и др.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки